Talvivaaran tulos upposi loppuvuonna

Rahoitusjärjestelyistä ilmoittaneen Talvivaaran tulos jäi jätevesivuodon myötä roimasti tappiolliseksi loppuvuonna. Tuotanto alkaa uudelleen vasta vuoden puolivälin jälkeen.

14.2.2013 9:42 | Päivitetty 14.2.2013 10:15

Tänään merkintäoikeusannista ilmoittaneen Talvivaaran tulos painahti loppuvuonna jyrkästi miinukselle syksyn jätevesivuodon aiheuttamien kustannusten ja tuotantokatkoksen takia. Hallitus esittää, että viime vuodelta ei jaeta osinkoa.

– Koko vuoden ja etenkin viimeisen neljänneksen taloudellinen tuloksemme on pettymys ja heijastelee odotettua alempaa tuotantoa sekä kipsisakka-allasvuodosta ja vesitaseen hallinnasta aiheutuneita 23 miljoonan euron kuluja ja varauksia. Lisäksi nikkelin hinta oli alhainen, ja nikkelin hintakehitys oli koko perusmetallisektorin heikoin vuonna 2012, sanoo toimitusjohtaja Pekka Perä tilinpäätöstiedotteessa.

– Olemme tänään julkistaneet kokonaisvaltaisen rahoitusjärjestelyn vähentääksemme Talvivaaran taseeseen kohdistuvia riskejä ja vahvistaaksemme merkittävästi yhtiön rahoitusasemaa.

Tuotantovaikeudet näkyvät viime vuoden luvuissa. Nikkelin tuotanto jäi viime vuonna 12 916 tonniin ja sinkin tuotanto 25 867 tonniin. Loka-joulukuussa yllettiin 2317 tonniin nikkeliä ja 4106 sinkkiä.

Yhtiön alkaneelle vuodelle antama tuotantoennuste on varsin maltillinen eli 18 000 tonnia nikkeliä ja 39 000 tonnia sinkkiä.

– Historiallisen runsaista sateista ja nopeasti sulaneesta lumesta seurannut vesitasetilanne vaikutti oleellisesti tuotantoomme vuonna 2012 ja vaikutti marraskuun kipsisakka-allasvuotoon. Vesitaseen haasteet vaikuttavat edelleen tuotantoomme seuraavien kuukausien aikana, ja 18 000 tonnin nikkelin tuotantoennusteemme vuodelle 2013 heijastelee merkittävää tuotannon ylösajoa vasta kuluvan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla, Perä toteaa.

Kainuun ely-keskus antoi tällä viikolla Talvivaaralle luvan aloittaa puhdistettujen jätevesien juoksutuksen. Talvivaara saa juoksuttaa yhteensä 1,8 miljoonaa kuutiota puhdistettua vettä, kun yhtiö oli pyytänyt lupaa 3,8 miljoonan kuutiometrin juoksutuksille. Syyskuussa keskeytetyn malmintuotannon luvataan nyt alkavan uudelleen heinäkuussa.

Talvivaaran tulos ennen veroja jäi loka-joulukuussa 70,8 miljoonaa euroa tappiolle, kun se vuotta aiemmin oli 3,9 miljoonaa euroa voitollinen. Osakekohtainen tulos jäi 0,22 euroa miinukselle, kun vuotta aiemmin voittoa kertyi 0,01 euroa.

Liiketappio ylsi loppuvuonna 57,0 miljoonaan euroon, kun vertailujakson liikevoitto oli 14,9 miljoonaa euroa. Liikevaihtoa kertyi 25,7 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 66,5 miljoonaa euroa.Perusmetallien hinnat olivat vuoden alimmilla tasoillaan syksyllä, mutta nousivat jossain määrin vuoden loppua kohden maailmantalouden kasvunäkymien parannutta. Nikkelin hinta vuoden lopussa oli jo noin 17 000 Yhdysvaltain dollaria tonnilta, kun se elokuussa oli vain 15 700 dollaria.

Talvivaara arvioi kuluvan vuoden käyttökustannustensa olevan 230 miljoonaa euroa, mukaan lukien leasing-kustannukset. Näistä 10-15 miljoonaa euroa kohdistuu ylimääräisen veden käsittelyyn ja purkamiseen kaivosalueelta.

Investointien arvioidaan olevan noin 60 miljoonaa euroa. Tästä noin 20 miljoonaa euroa varataan vesienhallintatoimenpiteisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?