AL: Kesko uhkaa nostaa ruuan hintaa 10 prosentilla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

AL: Kesko uhkaa nostaa ruuan hintaa 10 prosentilla

Kaupan jättiläiset Kesko ja SOK väläyttävät ruuan hintoihin selvää korotusta, mikäli hallituksen kaupan alalle räätälöimä kilpailulain lisäys astuu voimaan, kirjoittaa Aamulehti.

14.2.2013 8:03 | Päivitetty 14.2.2013 23:41

Hallituksen valmistelema ruokakaupan epätervettä kilpailua ehkäisevä lakiluonnos nostaa ruuan hintaa jopa 10 prosentilla, uhkaa Keskon toimitusjohtaja Matti Halmesmäki Aamulehdessä. Myös SOK:sta arvioidaan ruuan hintojen nousevan selvästi.

Hallituksen lakialoitteen tarkoituksena on lisätä elintarvikeketjun läpinäkyvyyttä ja estää suurien toimijoiden määräävän markkina-aseman väärinkäyttö. Uudistuksen myötä isot päivittäistavarakaupat eivät voisi asettaa kohtuuttomia osta- tai myyntihintoja

Lain mukaan kauppa on määräävässä asemassa, jos sen osuus markkinoista ylittää 30 prosenttia. Laki koskisi siten Keskoa ja SOK:ta.

Turun kauppakorkeakoulun kilpailuinstituutin johtajan Aki Koposen mielestä uutta lakia ei välttämättä tarvittaisi, sillä nykyinen kilpailulaki antaa riittävät mahdollisuudet puuttua alan ongelmiin. Hintojen nostamista lain seurauksena Koponen kuitenkin ihmettelee.

– Jos hintojen nousu pitäisi paikkansa, niin se todistaisi, että kauppa on käyttänyt vääriä menettelyjä, kyykyttänyt reippaasti tavarantoimittajia, Koponen arvioi.

EU-komissio ja Euroopan keskuspankki EKP ovat kehottaneet Suomea uudistamaan päivittäiskaupan rakennetta, jotta ruuan hintaa saataisiin kohtuullisemmalle tasolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?