SOK:n Ojapelto torppaa Euroopan keskuspankin moitteet - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SOK-pomo EKP:n moitteista – hyvä vaan kun kaksi hakkaa toisiaan

Kaupan alan toisesta jättiläisestä, S-ryhmästä torpataan Euroopan keskuspankin (EKP) markkinoita koskevat moitteet. EKP:n mielestä vähittäiskauppaa pitää uudistaa. Puolustuksen puheenvuorossa SOK-pomo sanoo, että kaksintaistelu toimii kuluttajan eduksi.

13.2.2013 19:45 | Päivitetty 14.2.2013 11:49

SOK:n päivittäistavarakaupan johtaja Jukka Ojapelto ei näe kaupan keskittymisessä haittatekijöitä.  Hän ei niele myöskään EKP:n väitteitä keskittymisen tuomista hintapaineista.

Ylen haastattelema EKP:n johtokunnan jäsen Jörg Asmussen moitti suomalaista vähittäiskauppaa alkuviikosta. EKP:n taholta nootti voi kuulostaa oudolta, mutta Frankfurtissa tunnetaan tosiasiassa hyvin myös suomalaisen kaupan alan piirteet. Euromarkkinoiden ja hintamekanismien tarkkailu kuuluu keskuspankin työhön.

S-ryhmä ja Kesko hallitsevat päivittäistavaramarkkinoista 80 prosenttia. Parhaillaan kilpailulakia ollaan uudistamassa niin, että suuret ketjut joutuisivat jatkossa markkina-asemansa johdosta erityiseen valvontaan.

Suomi ja Sloveniakohtalotovereita

EKP on aiemmin todennut, että Suomi ja Slovenia ovat keskittymisasteessa  ”omassa luokassaan”. Euromaiden keskiarvo on 44 prosenttia. Kilpailuvirasto kertoi EKP:n näkemyksistä viimevuotisessa raportissaan.

Suomessa puhutaan kaupan keskittymisestä – jopa oligopoleista, mutta kyllä me suomalaiset olemme pieniä tekijöitä Euroopan alueella, Ojapelto kuittaa.

Suomessakin ruokakauppoihin tulevasta tavarasta puolet tulee ulkomailta. Hankintamarkkinat ovat kansainvälistyneet, ja kansainväliset yritykset ovat Suomessa.

Hyvänä esimerkkinä Ojapelto pitää Lidliä, joka on 10 kertaa suurempi kilpailija hankintamarkkinoilla. Keskittyminen ja sen prosenttiosuudet hallitsevat Ojapellon mielestä liian isoa osaa keskustelusta.

Tuottajat myöskeskittyneet

SOK-pomon mukaan enemmän pitäisi puhua siitä, onko keskittyminen kuluttajan eduksi vai haitaksi.

On yksipuolista keskittyä vain kahteen suurimpaan kauppaan.  Mitään haittaa ei ole kuluttajalle siitä, että kaksi isoa kauppaa hakkaa toisiaan – päinvastoin, Ojapelto sanoo.

Jos ruuan hintatasoa katsotaan ilman verotusta, ruoka on edullista moneen Euroopan maahan verrattuna ostovoimaan suhteutettuna. Ilman arvonlisäveroa se on keskimääräistä halvempaa, Ojapelto sanoo.

Suomessa alv on 14 prosenttia, muualla Euroopassa seitsemisen prosenttia.

Markkinoiden pääpukareilla on silti käytössään myös neuvotteluarsenaali, joka vaikuttaa joka tapauksessa niin tuottajahintoihin kuin kuluttajien hintoihin.

Kaupan alalla tuottajat ovat yhtä lailla keskittyneet. Tuottajataustainen HKScan on nykyään pörssiyhtiö, jonka pääomistajana on kuuluu lihantuottajien LSO Osuuskunta. Myös tuottajaosuuskuntien enemmistön omistama Atria on pörssissä.

Tuottajienkin keskittymiseen on EKP kiinnittänyt huomiota.

EKP:n mukaan hintapainetta aiheuttaa erityisesti se, että ostoyhteistyö keskittyy. EKP:n mukaan päivittäistavarakaupan keskittymisaste nostaa elintarvikkeiden hintoja, vaikka keskittynyt kauppa toimii myös vastavoimana keskittyneille tavarantoimittajille.

Neuvotteluvoima ei välitykään kuluttajahintoihin, ja syynä voi olla esimerkiksi ”tavarantoimittajien ja ostoyhteenliittymän kartelli”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?