Talousvaliokunta hallitukselle: STX:n TUI-risteilijätilausten rahoitus on varmistettava - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Talousvaliokunta: Rahaa riitettävä STX:n TUI-risteilijöihin

Eduskunnan talousvaliokunta haluaa, että hallitus varmistaa STX Finlandilta tilattujen TUI-varustamon laivojen rahoituksen. Valiokunnan mielestä nykyisessä telakkakilpailussa kaikki yritykset tarvitsevat valtioiden apua.

12.2.2013 16:50 | Päivitetty 12.2.2013 16:47

Eduskunnan talousvaliokunta ilmoitti tänään kantanaan, että hallituksen tulee varmistaa STX Finlandilta tilattujen TUI-varustamon laivojen rahoitus.

Talousvaliokunta painottaa tiedotteessaan, että hallituksen on tärkeää tehdä lainsäädännön ja EU:n valtiontukisäädösten sallimissa rajoissa kaikkensa STX Finlandin saksalaiselta TUI-matkailukonsernilta saamien laivatilausten rahoittamiseksi. Valiokunta haluaa säilyttää Suomen meriteollisuusosaamisen sekä turvata alan verkoston, johon kuuluu satoja yrityksiä.

TUI-konserni on tilannut STX:ltä kaksi lähes 300-metristä risteilyalusta. Yhden laivan rakentaminen tarjoaa työtä noin 5 500 miestyövuotta. Valtion vientitakuulaitos Finnvera takaa toimitusten jälkeisestä ostajaluotosta 95 prosenttia. Pidemmällä aikavälillä valtiovallan on valiokunnan mielestä kartoitettava kaikki vaihtoehdot, jotta risteilyalusten valmistus voi jatkua Suomessa. Valiokunta katsoo myös, että valtion on valmistauduttava mahdolliseen uuteen telakkajärjestelyyn kartoittamalla siihen vahvaa teollista toimijaa. Lähtökohtana on yksityisen toimijan löytyminen, mutta valtion osaomistajuus tai muut valtion rahoitusjärjestelyt ovat myös mahdollisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?