Säästöpankkipomo manaa kiristyvää sääntelyä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Säästöpankkipomo: Ensiasunnon ostajat kärsivät

Säästöpankkiryhmän toimitusjohtaja Pasi Kämärin mukaan uusi pankkivero osuu pahiten pieniin pankkeihin. Lainaa ei saa yhtä helposti kuin ennen, ja lainamarginaalit nousevat.

11.2.2013 9:46 | Päivitetty 11.2.2013 9:46

Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja Pasi Kämäri valittaa epävakaan toimintaympäristön ja uuden sääntelyn aiheuttamasta paineesta Säästöpankkiryhmän toimintaan. Esimerkkinä Kämäri käyttää pankkiveroa, joka haittaa ennen kaikkea pieniä pankkeja.

– Kansainvälisesti toimivat pankit voivat siirtää toimintojaan verotuksen ulottumattomiin, Kämäri sanoo.

Säästöpankeille pankkivero tietää tänä vuonna 5,3 miljoonan euron lisälaskua.

Lisäksi sääntely pakottaa varovaisuuteen lainanannossa, ja lainamarginaalien nostamiseen.

– Ikävintä on, että suurimpia kärsijöitä ovat nuoret ensiasunnon ostajat.

Kämäri kuitenkin kehuu säästöpankkien vahvaa vakavaraisuusasemaa. Hänestä ryhmä on niin vakavarainen, että tulevat sääntelymuutokset eivät aiheuta välittömiä paineita omien varojen lisäämiseen.

Säästöpankkiryhmän vakavaraisuusaste oli viime vuonna 22,1 prosenttia.

Tulos paranihieman

Säästöpankkiryhmä onnistui kasvattamaan viime vuonna liikevoittoaan, myös talletusten ja luotonannon määrä kasvoi edellisvuodesta.

Liikevoittoa kertyi 67,1 miljoonaa euroa, eli 2,7 prosenttia edellisvuotta enemmän. Talletuksissa kasvua kertyi 6,1 prosenttia, asuntoluotoissa kasvuprosentti oli 9,1 ja yritysluotoissa 10,3 prosenttia.

Markkinakorkojen lasku tuntui myös Säästöpankeissa korkokatteen heikentymisenä ja kuluvan vuoden tuloksen odotetaan jäävän viime vuodesta. Säästöpankkiryhmä arvioi korkojen pysyvän matalalla vielä kahdesta kolmeen vuotta.

– Arvioimme, että vuoden 2013 tulos jää huomattavasti viimevuotisesta juuri korkokatteen voimakkaan heikkenemisen vuoksi, Käri toteaa tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?