Historiallinen käänne – Kiina nousi USA:n ohi maailman kauppamahdiksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Historiallinen käänne – Kiina nousi USA:n ohi maailman kauppamahdiksi

Kiina on noussut maailmankaupan valtiaaksi ohi Yhdysvaltojen, joka on pitänyt paikkaa hallussaan koko toisen maailmansodan jälkeisen ajan.

10.2.2013 17:08 | Päivitetty 10.2.2013 17:22

Kiina ohitti Yhdysvallat viime vuonna maailmankaupan ykkösmaana. Kiinan vienti ja tuonti olivat viime vuonna yhteenlaskettuna 3 870 miljardia dollaria, kun Yhdysvaltojen  tuonti ja vienti ylsivät yhteenlaskettuna 3 820 miljardiin dollariin.

Yhdysvallat on pitänyt maailman kauppamahdin valtikkaa itsellään aina toisen maailmansodan päättymisestä lähtien 1940-luvun puolivälistä. Nyt kauppavalta siirtyi kuitenkin Kiinalle lähes 70 vuoden amerikkalaisen aikakauden päätyttyä.

Lisäksi Kiinan kauppatase on 231 miljardia dollaria ylijäämäinen, kun Yhdysvaltojen kauppataseessa on yli 700 miljardin dollarin alijäämä. Kauppataseen ylijäämäisyys tarkoittaa sitä, että Kiina vie ulkomaille enemmän kuin maahan tuodaan.

Kiinan kaupankäynnin voimaa kuvastaa hyvin muun muassa se, että investointipankki Goldman Sachsin arvion mukaan Euroopan suurin talous Saksa tulee viemään kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä Kiinaan yli kaksi kertaa enemmän kuin mitä se vie naapurimaahansa Ranskaan.

Maailman suurimpaan talouteen eli Yhdysvaltoihin verrattuna Kiinalla on yhä paljon kasvun varaa. Yhdysvaltojen kansantalous on yhä noin kaksinkertainen toiseksi suurimpaan talouteen eli Kiinaan verrattuna.

Yhdysvaltojen bruttokansantuote oli vuonna 2011 noin 15 000 miljardia dollaria, kun Kiinan vastaava oli noin 7 300 miljardia dollaria. Kiinan tilastoviranomaiset ehtivätkin jo ilmoittamaan, että maan nimellinen bruttokansantuote kasvoi viime vuonna noin 8 300 miljardiin dollariin

Kiinan viime vuosikymmenen talouskasvun keskiarvo oli noin 10,5 prosenttia vuodessa. Tällä vuosikymmenellä kasvu hidastunee eri arvioiden mukaan keskimäärin noin 7–8 prosenttiin vuodessa, mikä on sekin länsimaihin verrattuna erittäin kova lukema.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?