EKP teki kuten odotettiin – ei koskenut korkoon - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EKP teki kuten odotettiin – ei koskenut korkoon

Euroopan keskuspankki (EKP) piti keskeisen rahamarkkinoiden ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan ennätyksellisen alhaalla eli 0,75 prosentissa neuvostonsa kokouksessa tänään.

7.2.2013 14:45 | Päivitetty 7.2.2013 16:26

EKP leikkasi korkoaan edellisen kerran viime vuoden heinäkuussa 0,25 prosenttiyksikköä. Uutistoimisto Bloombergin kyselyssä kaikki 58 ekonomistia olivat sitä mieltä, että koronlaskua ei ole nyt tulossa. Myös odotukset uudesta koronlaskusta lähikuukausina ovat hiipuneet.

EKP:n tilannetta on helpottanut se, että eurokriisi osoitti viime vuoden loppukuukausina selviä rauhoittumisen merkkejä keskuspankin luvattua syyskuussa tukea velkakriisimaita tarvittaessa ja tietyin ehdoin lainaostoin jälkimarkkinoilla. Rauhoittuminen on näkynyt kriisimaiden korkojen laskuna.

Euroalueen valoisammat näkymät ja odotettua suuremmat EKP:n kolmivuotisen pankkien rahoitusoperaation takaisinmaksut ovat heijastuneet yhteisvaluutta euroon, joka on alkuvuonna vahvistunut selvästi. Suhteessa Yhdysvaltain dollariin euro on kivunnut vahvimmilleen 14 kuukauteen.

Nordean ekonomistit arvioivatkin maanantaina julkaistussa viikkokatsauksessa, että vahvistunut euro luo EKP:lle paineita alentaa ohjauskorkoa.

– Mikäli vahvistunut euro alkaa merkittävämmin haitata euroalueen vientiyrityksiä, ja sitä kautta heikentää talouden kasvunäkymiä, saattaa EKP joutua myöhemmin tänä vuonna harkitsemaan keskeisen ohjauskorkonsa alentamista, Nordean ekonomistit arvioivat.

Myös euroalueen inflaation painuminen kahteen prosenttiin tammikuussa luo EKP:lle edellytyksiä keventää rahapolitiikkaa, katsauksessa sanotaan.

Draghilta odotetaanarviota lainamaksuistaPääjohtaja Mario Draghi pitää tuttuun tapaan lehdistötilaisuuden myöhemmin iltapäivällä Frankfurtissa. Kiintoisaa on erityisesti se, miten hän arvioi taantumaan ajautuneen euroalueen talousnäkymiä ja pankkien EKP-lainojen takaisinmaksua.

Euromaiden yhteenlaskettu kansantuote supistui loka–joulukuussa 0,1 prosenttia huhti–kesäkuusta ja 0,6 prosenttia viime vuoden vertailujaksosta. Huhti–kesäkuussa vastaavat luvut olivat -0,2 ja -0,4 prosenttia.

Kansantuote on nyt supistunut kaksi peräkkäistä neljännestä edelliseen neljännekseen verrattuna, joten taantuman määritelmä täyttyy.

Viime vuodesta on eurotaloudessa tulossa laskuvuosi. EKP piti joulukuussa julkistamiensa ennusteiden perusteella mahdollisena, että lievästi miinukselle päädytään vielä tänä vuonnakin.

Taloustaantumasta huolimatta euroalueen inflaatio on pysytellyt sitkeästi pitkään EKP:n noin kahden prosentin tavoitteen yläpuolella. Tammikuussa inflaatio eli kuluttajahintojen vuosinousu putosi kuitenkin EU:n tilastoviraston Eurostatin ennakkoarvion mukaan tasan 2,0 prosenttiin eli likipitäen keskuspankin tavoitteeseen.

EKP:n tavoitteena on pitää euroalueen vuotuinen hintojen nousuvauhti lähellä kahta prosenttia, mutta kuitenkin alle tuon lukeman.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?