Kauppias jakanut ruokaa hyväntekeväisyyteen kymmenen vuotta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kauppias jakaa vanhenevaa ruokaa vähäosaisille – "Ihmisillä on hätä ja nälkä"

Kauppias Heimo Välinen on jakanut vanhenemassa olevaa ruokaa vähäosaisille jo kymmenen vuotta. Tarvitsevia riittää, Välinen kertoo. Hän toivoisi toimia niin muilta kaupoilta kuin yhteiskunnaltakin.

7.2.2013 14:07 | Päivitetty 7.2.2013 14:18

Vähäosaisten nälkä ja ruokakauppojen roskiin heittämät elintarvikkeet ovat yhdistelmät, joka ei sovi monen tajuun oikeudenmukaisuudesta. Monet elintarvikeliikkeet jakavatkin vanhenevissa olevia ruokiaan hyväntekeväisyyteen.

Yksi näistä on espoolaisen K-supermarket Seilorin kauppias Heimo Välinen, joka on jakanut ruokaa lähes kymmenen vuotta yhteistyössä Espoonlahden seurakunnan kanssa. Joka aamu Seilorissa työntekijät keräävät lähellä viimeistä myyntipäivää olevia elintarvikkeita hyllyistä. Seurakunnan työntekijät hakevat ruuan ja jakavat ne ruokajonossa.

Välisen mukaan ruokajonot ovat pitkiä.

– Aikakausi on sellainen, että ihmisillä on todella hätä ja nälkä. Syystä taikka toisesta he ovat joutuneet tilanteeseen, jossa tarvitsevat apua, Välinen sanoo.

Ongelmapinnalla

Toiminnastaan sunnuntaina yhteisöpalvelu Facebookissa kertonut Välinen on saanut runsaasti positiivista palautetta. Ruuan hävikki on ajankohtainen aihe.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT arvioi reilu vuosi sitten, että Suomen elintarvikeketjussa syntyy vuosittain 140 miljoonaa kiloa syömäkelpoisen ruuan hävikkiä.

Huomiota ongelmalle on herätelty muun muassa brunsseilla, joiden tarjoiltavat on valmistettu hävikkiruuasta.

Vastuu kuitenkinyhteiskunnalle

Heimo Välinen toivoo, että mahdollisimman moni lähtisi mukaan toimintaan. Palautteen perusteella monet kaupat ovat innostuneet lahjoittamaan vanhenevaa ruokaa. Yksityishenkilöitä Välinen kehottaa ostamaan ruokaa vain sen verran kuin itse syö. Lisäksi ruuat kannattaa säilyttää oikeassa lämpötilassa, jotta ne säilyisivät mahdollisimman pitkään.

– Jostain syystä ruokaa ostetaan enemmän kuin sitä käytetään, Välinen sanoo.

Vanhenevissa elintarvikkeissa huolena on usein niiden syömäkelpoisuus. Välisen mukaan huoli ei ole niin suuri kuin annetaan ymmärtää.

– Toivottavasti kukaan lainsäätäjä ei keksi lopettaa tätä toimintaa. Kyllähän meiltäkin menee syömäkelvottomat ruuat jäteastiaan, hän sanoo.

Toiminta ei kuormita Välisen kauppaan. Välinen myös kiittää seurakunnan vapaaehtoisia ruuan jakamisesta. Hän penää kuitenkin yhteiskunnan vastuuta vähäosaisimmista.

– Eihän voida joillekin yksityisille henkilöille avustamista sälyttää, Välinen sanoo.

Hänen mukaansa ihmisille pitää saada työtä, jotta he pärjäisivät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?