Lumitalvi näkyy heti näiden autojen myynnissä

Peräkkäiset lumitalvet ovat lisänneet tiettyjen henkilöautomallien suosiota. Tällaisen ajokin kaupunkilainen marssii pikaistuksissaan ostamaan, kun lumisateesta ei tule loppua ja kadut muuttuvat auraamattomiksi kynnöspelloiksi.

| Päivitetty

Autojen maahantuojia edustavan Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallion mukaan useammalla peräkkäisellä lumitalvella on ollut selvää vaikutusta autonostoon.

Hänen mukaansa erilaisten nelivetoautojen myyntimäärät ovat vähitellen taas lisääntymässä.

– Varovaisesti arvioiden lumitalvien aikana nelivetojen myyntimäärä on lisääntynyt 10–20 prosenttia, Kallio kertoo.

Myös kauppiaat ovat huomanneet lumikelien tuoman tarpeen. Kun pyryttää, moni työmatka-autoilija alkaa kaivata etenemiskykyisempää kulkupeliä. Ärsyyntyminen kinoksiin juuttumiseen voi jouduttaa autonvaihtoa.

– Aika monella liikkeellä on nyt parhaillaan nelivetotarjouksia, Kallio huomauttaa.

Pelkkä nykyistä parempi maavarakin riittäisi monelle talviautoilijalle. Monen tavallisen henkilöauton maavara on malliuudistuksissa pienentynyt, koska hyvää aerodynamiikkaa ja pientä ilmanvastusta tarvitaan polttoaineen säästämiseksi.

Katumaasturi ei ole maastoauto

Tarkkaan ottaen nämä suomalaisten suosimat cross-overit ja citymaasturit kuten Volkswagen Tiguan, Opel Mokka, Skoda Yeti ja Nissan Qashqai eivät ole erityisen maastokelpoisia autoja. Vaikka niitä sellaisina mainostetaankin.

– Yhteistä näille on se, että ne tilataan Euroopassa useimmin etuvetoisina, Kallio sanoo.

Oikea maastoauto olisi nelivetoinen ja hitaan maastoajon mahdollistavalla alennusvaihteistolla varustettu. Kaupunkimaasturit ovatkin näihin verrattuna lähinnä huonon kelin ajoneuvoja.

Viime vuoden myydyin henkilöautomalli oli pieni katumaasturi eli Nissan Qashqai. Malli oli ykkösenä myös tämän vuoden tammikuun ensirekisteröintitilastoissa. (Katso tilasto jutun lopusta.)

Kallion mukaan ostajat mieltävät pienetkin katumaasturit turvallisimmiksi kuin normimallit. 

–  Niistä näkee vähän paremmin, ne ovat mukavampia ja farmarin näköisiä.

Silti katumaastureissakin on puutteensa: kaikkien ajettavuus ei ole sitten aikanaan kesäkelissä yhtä mallikasta ja nautittavaa kuin parhailla tavallisilla henkilöautoilla. Polttoainettakin voi kulua enemmän.

Sopeutumisaikajatkuu yhä

Kallio arvioi, että autokaupan sopeutuminen viime keväänä voimaantulleeseen autoveromuutokseen on yhä käynnissä. 

Viime vuoden huhtikuun jälkeen uusien autojen kauppa oli Kallion mukaan syksyyn asti syvässä lamassa. Samalla käytettyjen autojen kauppa kuitenkin kävi hyvin.

Viime vuonna uusien autojen kauppa laski noin 15 000 auton verran vuoteen 2011 verrattuna. Tästä puolet on Kallion mukaan veronkorotuksen vaikutusta, puolet miinuksesta tuli taantumasta.

Tänäkään vuonna autokauppa ei odota kokevansa mitään kulutusjuhlaa: uusia autoja ostetaan tarpeen mukaan, eikä huvikseen.

 

Tammikuun ostetuimmat henkilöautot 10 eniten rekisteröityä henkilöautomallia 01/2013

Eniten rekisteröidyt henkilöautomallit 1/2013Markkinaosuus, %1. Nissan Qashqai/ Qashqai+24,82. Volkswagen Golf4,63. Toyota Avensis4,34. Ford Focus35. Volvo V402,76. Volkswagen Passat2,77. Honda CR-V2,68. BMW 3-sarja2,59. Audi A 42,510. Kia Ceed2,4 Lähde: Autoalan tiedotuskeskus, Tilastokeskus, TraFi/Ajoneuvorekisteri

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?