Kaupasta ei tule piristysruisketta työllisyyteen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kauppa ei kasva – työllisyyteen ei piristystä

Kaupan näkymät tälle vuodelle eivät näytä kehuttavilta. Kauppa ei kasva, vaan pienenee. Tämä vaikeuttaa kaupan kykyä työllistää. Kaupan työllisten määrä olisi tänä vuonna vähenemässä prosentin.

4.2.2013 14:01 | Päivitetty 4.2.2013 14:00

Kaupan liiton mukaan vähittäiskaupan volyymi ei tänä vuonna kasva lainkaan ja tukkukaupan myynnin volyymi pienenee kaksi prosenttia. Myös autokaupan myynnin volyymi pienenee pari prosenttia.

Kokonaisuudessaan koko kaupan alan hintavaihteluista puhdistettu liikevaihto pienenee tänä vuonna 1,5 prosenttia, liitto arvioi.

Luvut ovat hyvin kaukana kaupan aiemmista vuosista ennen talouskriisiä, jolloin myynti kasvoi keskimäärin neljä prosenttia vuodessa.

Syynä kaupan myynnin takkuamiseen ovat Kaupan liiton pääekonomistin Jaana Kurjenojan mukaan ostovoiman pieneneminen ja hidas talouskasvu.

"Ikävää nuorten kannalta"

Se, että myynti ei kasva, näkyy myös kaupan alan työllisyydessä. Kaupan työllisten määrä olisi liiton ennusteen mukaan vähenemässä tänä vuonna prosentin.

– Ajat, jolloin vähittäiskauppa lisäsi työllisyyttä ovat ohi. Tämä on ikävä erityisesti nuorten kannalta, Kurjenoja sanoi tiedotustilaisuudessa. Kauppa kun on iso nuorten työllistäjä.

Vähittäiskaupassa työllisten määrä pysyy tänä vuonna ennallaan, tukkukaupassa pienenee prosentin ja autokaupassa laskee viisi prosenttia, Kaupan liitto arvioi.

Kurjenoja syyttääkin hallituksen veropolitiikkaa siitä, että se vaikeuttaa kaupan mahdollisuuksia työllistää. Kun verotusta kiristetään, se syö ostovoimaa ja kiihdyttää inflaatiota eikä tue kasvua.

Ensi vuonna hidasta kasvua

Loppuvuonna kaupan myyntilukuihin odotetaan kuitenkin jo piristymistä. Ensi vuonna olisi ennusteen mukaan luvassa jo pientä kasvua.

Vähittäiskauppa kasvaisi ensi vuonna 1,5 prosenttia, tukkukauppa jopa neljä prosenttia. Autokaupassa kasvu olisi kaksi prosenttia.

– Neljän prosentin kasvu tukkukaupassa on vain hetkellinen ilo, Kurjenoja huomauttaa ja sanoo tilanteen johtuvan matalasta lähtötasosta eikä siitä, että kasvuluvut pysyvästi reipastuisivat entiselleen.

Työllisyys kasvaa ennusteen mukaan vuonna 2014 vähittäiskaupassa puoli prosenttia, tukkukaupassa kaksi prosenttia ja autokaupassakin kaksi prosenttia.

Uusi alv-korotussöisi mahdollisuudet

Kurjenojan mukaan ennusteeseen ei sisälly oletuksia uusista veronkiristyksistä.

– Jos hallitus päättäisi kohottaa arvonlisäveroja prosenttiyksiköllä, niin ensi vuodelle vähittäiskauppaan ennustettu 1,5 prosentin kasvu puolittuisi ja työllisyys ei kasvaisi ollenkaan, hän sanoo.

Tuet ja vähennykset pois

Kaupan liiton toimitusjohtajan Juhani Pekkalan mukaan hallituksen veropolitiikkaan tarvittaisiin nyt rohkeutta näpertelyn sijaan. Reikäverotuksen sijaan tarvittaisiin verolinja, jossa verokanta olisi matala ja verojärjestelmä yksinkertainen. Verovähennyksiä ja yritystukia tulisi reippaasti karsia.

– Yksinkertainen verojärjestelmä, laajat veropohjat ja matalat veroprosentit tukevat parhaiten elinkeinotoimintaa, eivät monimutkaiset verovähennykset, verosta vapautukset tai yritystuet ja niihin liittyvä hallinto, Pekkala sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kauppa tahtoo Pekkalan mukaan Suomeen Viron mallin yhteisöverotukseen, jossa voitoista maksetaan veroa vasta yrityksestä ulos jaettaessa.

Juuri korotetut arvonlisäverot kauppa tahtoisi palauttaa alkuvuoden 2010 lähtötasolle hallituskauden loppuun mennessä. Alv-järjestelmää olisi Pekkalan mukaan muutenkin uudistettava ja veropohjaa siinäkin laajennettava.

Sokeriverolle kauppa sanoo tiukan ein.

– Sokeriverotus lisää kaupan yritysten ja valtion kustannuksia miljoonilla. Sokeriverotus nostaa kuluttajahintoja enemmän kuin makeisveron laajentaminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?