FT: Foxconn suunnittelee ay-vaaleja Kiinan tehtaisiinsa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Demokratian merkkejä Kiinassa – Foxconn suunnittelee ay-vaaleja

Elektroniikan sopimusvalmistaja Foxconn suunnittelee ammattiyhdistysvaaleja Kiinan tehtaisiinsa, talouslehti Financial Times kertoo. Foxconnin työntekijät ovat pitkään osoittaneet tyytymättömyytensä työoloihinsa, ja ay-vaalit ovat 1,2 miljoonan työntekijän Foxconnin vastaus työntekijöidensä liikehdintään.

Demokraattiset uudistukset eivät ole edenneet Kiinassa talouskasvusta huolimatta.­

4.2.2013 9:26 | Päivitetty 4.2.2013 9:25

Elektroniikan sopimusvalmistaja Foxconn aikoo pitää ammattiyhdistysvaalit Kiinan tehtaissaan, talouslehti Financial Times kertoo. Lehden mukaan Foxconnin suunnitelmissa on pitää aidosti edustavat ay-vaalit ensimmäisen kerran.

Foxconn on elektroniikkajätti, jonka asiakkaisiin lukeutuu muun muassa teknologiayhtiö Apple. Vaalit olisi merkki muutoksesta Kiinan tehtaissa, joissa työvoima on alkanut liikehtiä kärsimättömästi.

Ay-vaalit olisivat ensimmäiset suuressa yhtiössä Kiinassa, jossa ammattiliitot ja -yhdistykset ovat perinteisesti olleet johdon ja paikallispoliitikkojen hallinnassa. Taiwanilainen Foxconn on Kiinan suurin yksityisen sektorin työnantaja. Sen palveluksessa on 1,2 työntekijää manner-Kiinassa.

Foxconn kertoo FT:lle, että vaalit järjestettäisiin jatkossa suljettuna lippuäänestyksenä joka viides vuosi. Vaaleissa valittaisiin muun muassa Foxconnin ammattiliiton puheenjohtaja ja hallituksen 20 jäsentä. Foxconnin johtoporras ei voisi asettua ehdolle vaaleissa.

Foxconnin työntekijät ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä yrityksen työoloihin lakoissa ja mellakoissa. Foxconnin tehtailla nähtiin vuosina 2009-2010 itsemurha-aalto.

Vaalit ovat Foxconnin vastaus työntekijöiden tyytymättömyyteen. Myös Pekingissä sijaitseva keskushallinto on kannustanut työehtosopimusneuvotteluihin levottomuuksien hillitsemiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?