Kun kunta ulkoistaa – mihin menevät eläkemaksut?

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla varoittelee kuntia liiallisesta palvelujen ulkoistamisesta. Etlan mukaan kunnan ulkoistaessa palvelujaan työnantajan ja työntekijän eläkemaksut menevät kunnallisen eläkejärjestelmän sijasta yksityisalojen eläkejärjestelmään.

30.1.2013 21:05 | Päivitetty 30.1.2013 20:52

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan mukaan kunnallisten palvelujen yksityistäminen heikentää kunnallisen järjestelmän (KuEL) rahoituspohjaa.

Vastaavasti yksityisalojen eläkejärjestelmän (TyEL) rahoituspohja vahvistuu. Väestön ikääntymisen aiheuttama terveys- ja hoivapalvelujen tarpeen kasvu voi kuitenkin olla eläkejärjestelmien kannalta merkittävämpi ilmiö kuin palvelujen ulkoistaminen.

Terveys- ja hoivapalveluiden kysynnän kasvun vuoksi on hyvin mahdollista, että seuraavan 20 vuoden aikana voitaisiin ulkoistaa yli 100 000 työpaikkaa lisää ilman, että KuELin maksupohja pienenee suhteessa TyELin maksupohjaan.

ETLAn tutkijat Jukka Lassila, Niku Määttänen ja Tarmo Valkonen ovat selvittäneet, kuinka palvelujen ulkoistaminen vaikuttaa kunnallisten eläkkeiden rahoitukseen. Tutkimus Kuntaeläkkeiden rahoitus ja kunnalliset palvelut on tehty Eläkeneuvottelukunnan toimeksiannosta.

Tutkimuksen mukaan ei ole erityisiä syitä odottaa, että henkilöiden siirtymistä järjestelmien välillä aiheutuisi merkittäviä ongelmia eläkkeiden rahoitukseen.                                                             Tutkijat suosittelevat kuitenkin eläkejärjestelmien välille lisää yhteistyötä. Työntekijöiden lukumäärä on työeläkejärjestelmille yhteinen riski, jonka jakamisesta kannattaa sopia etukäteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?