Moody's: Suomen pankkijärjestelmän näkymät yhä negatiiviset - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen pankkisynkkyydelle on neljä syytä

Luottoluokittaja Moody's pitää Suomen pankkisektorin näkymät negatiivisina. Syitä tähän on neljä.

30.1.2013 14:14 | Päivitetty 30.1.2013 14:13

Suomen pankkisektorin näkymät ovat edelleen negatiiviset, luottoluokittaja Moody's toteaa arviossaan.

Luottoluokittajan mukaan suomalaispankkien toimintaympäristö on yhä heikko, yrityslainojen laadussa on heikkenemispaineita, suomalaiset kotitaloudet velkaantuvat ja pankit ovat edelleen riippuvaisia tukkurahoituksesta.

Moody's odottaa, että Suomen talous kasvaa vain 0,3 prosenttia tänä vuonna. Jähmeä talouskasvu johtuu ennen kaikkea viennin hyytymisestä.

Suomalaisten kotitalouksien velkataakka on Euroopan unionin keskitasoa. Kotitalouksien velkataakka on kuitenkin kasvanut yhtä mittaa viimeiset 15 vuotta, eikä velkaantuminen ole pitkällä aikavälillä kestävää. Velkaantuneisuuden kasvu myös heikentää tulevia kasvunäkymiä.

Moody's uskoo myös, että järjestelemättömien luottojen määrä yrityssektorilla voi kasvaa. Luokitusyhtiön mukaan lainakannan laatu voi heiketä kiinteistöalan yrityksissä ja vientiyrityksissä. Luottotappiot ovat järjestelmätasolla kuitenkin hallittavissa.

Vuoden 2011 lopussa suomalaispankkien rahoituksesta 53 prosenttia oli tukkurahoitusta. Tämä ei ole Moody'sin mielestä poikkeuksellista, varsinkin kun talletusten määrä on kasvanut, mutta tekee suomalaispankeista haavoittuvaisia muutoksille sijoittajaluottamuksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?