Teknologiateollisuuden mittarit kertovat heikkenevistä näkymistä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Teknologiateollisuus pelkää viennin notkahtaneen pysyvästi

Teknologiateollisuuden mukaan takavuosien vientilukuihin ei ehkä ole paluuta.

30.1.2013 12:19 | Päivitetty 30.1.2013 12:18

Teknologiateollisuus arvioi alan liikevaihdon jäävän alkuvuonna viime vuotta alhaisemmaksi. Etujärjestö arvioi tänään julkaisemassa suhdannekatsauksessa myös, että teknologiayritysten vienti voi jäädä pysyvästi aiempaa alhaisemmaksi.

Arvionsa Teknologiateollisuus perustaa viime kuukausien lukuihin liikevaihdosta, uusista tilauksista, tilauskannan arvosta ja yritysten saamista tarjouspyynnöistä. Kaikki mittarit näyttävät laskua vuodentakaisesta.

Myös töissä on vähemmän ihmisiä kuin takavuosina. Vuonna 2008 ala työllisti 321 000, kun viime vuonna töissä oli 289 000.  

Vaikka järjestöön kuuluvien yritysten liikevaihto on laskenut viime kuukausina, yllettiin koko viime vuonna samalle tasolle kuin 2011. Liikevaihtoa kertyi 67,6 miljardia euroa. Vuonna 2008 liikevaihtoa oli 81,4 miljardia euroa.

Uusia tilauksia teknologiateollisuuden yritykset saivat loka-joulukuussa viisi prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Tilauskannan arvo oli joulukuun lopussa neljä prosenttia pienempi kuin 2011.

– Viennin tasopudotus näyttää pysyvältä, koska Suomen kilpailukyky ei riitä luomaan tarvittavaa kasvua, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen sanoo tiedotteessa.

Viennin lisäksi etujärjestö on huolissaan kannattavuuden heikosta kehityksestä. Joulukuussa 37 prosenttia yrityksistä piti kannattavuuttaan heikkona. Hyvänä sitä piti 17 prosenttia ja vajaa puolet tyydyttävänä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?