Virvoitusjuomavero iskee nyt mehukeittoihin ja laimennusmehuihin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Verottaja: Mustikkasoppa ja hanavesi ovat limsaa

Mehuteollisuus on yllättynyt marjakeittojen ja laimennettavien mehujen tiukasta verotuskohtelusta. Verottajan tulkinnan mukaan mustikkasopastakin pitää vastedes maksaa virvoitusjuomaveroa, samoin kuin lantrausvedestä.

29.1.2013 14:02 | Päivitetty 29.1.2013 14:06

Mehuteollisuusyritykset ovat saaneet tämän viikon alussa tullin kautta verottajan paimenkirjeen.

Valtio päätti laajentaa limsoista perittävää "haittaveroa" tämän vuoden alusta alkaen myös hedelmä- ja marjakeittoihin. Alunperin tämä makeis- ja virvoitusjuomavero tuli käyttöön siksi, että valtio halusi korvauksia sokeristen limsojen ja mehujen terveyshaitoista.

– Nyt verottaja on tehnyt asiassa tulkintansa, ja ihan perinteisten mustikkakeittojenkin valmistajat joutuvat maksamaan virvoitusjuomaveroa suoraan valtiolle. Vero on 11 senttiä litralta, ja kyllä se nostaa kuluttajahintoja, sanoo Mehu- ja säilyketeollisuusyhdistyksen toimialapäällikkö Elisa Piesala.

Jos valmistaja vaihtaisi mehukeiton nimen esimerkiksi kiisseliksi, verolta voisi teoriassa välttyä.

Yhdistys onkin pyytänyt verottajalta ja veroa määritteleviltä tullikamareilta selkeää rajaa siitä, milloin keitto on vaikkapa löysää kiisseliä ja milloin janojuomaksi katsottavaa mehua.

– Tullikamarit eivät ole halunneet antaa tällaista teknistä määritelmää, Piesala sanoo.

Mehuvalmistajia harmittaa myös verottajan innokkuus laskuttaa laimennettavia mehutiivisteitä valmiin juomamäärän perusteella.

– Meidän mielestämme olisi ymmärrettävää maksaa veroa tiivisteestä, mutta nyt sitä peritään sen mukaan kuinka paljon valmista juomaa mehupurkista saa tehtyä. Valmistaja maksaa veroa siis siitä hanavedestäkin, jonka ostaja kotonaan mehuun lisää, Piesala ihmettelee.

Virvoitusjuomien kulutukseen verrattuna mehut ja mehukeitot ovat ruokakaupassa marginaalinen tuoteryhmä. Valtiolle näistä nyt tulevien verotuottojen määrää ei alan teollisuus eikä valtiovarainministeriökään pysty tarkasti arvioimaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?