Norwegian pitää kiinni Boeing 787 Dreamlinereistaan lentokiellosta huolimatta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Norwegian: Dreamliner-koneista emme luovu

Lentoyhtiö Norwegian jatkaa yhä lipunmyyntiä kevääksi tilaamiinsa Boeing 787 Dreamliner-koneisiin, vaikka konetyyppi on joutunut lentokieltoon. Yhtiö kertoo Boeingin luvanneen, että Norjaan myydyt koneet valmistuvat tehtaalta ajoissa ja kunnossa.

27.1.2013 7:28 | Päivitetty 26.1.2013 20:55

Norjalainen lentoyhtiö Norwegian vakuuttaa aloittavansa suomalaisiakin kiinnostaneet kaukolentonsa New Yorkiin ja Bangkokiin suunnitellusti touko-kesäkuun vaihteessa. Lentoliput ovat jo myynnissä, vaikka ilmailuviranomaiset eivät uskalla päästää norjalaisten tilaamia Boeing 787 Dreamliner-koneita edes ilmaan.

Viranomaiset määräsivät upouudet Dreamlinerit runsas viikko sitten lentokieltoon Japanissa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa akkupalon takia. Koneita on käytössä eri lentoyhtiöillä vasta viitisenkymmentä. Ne pysyvät toistaiseksi maassa, ja Yhdysvaltain ilmailuhallinnon mukaan tutkimukset palon syistä voivat kestää pitkään.

Norwegianin pitäisi saada omat koneensa huhtikuussa. Yhtiö sanoo uskovansa, että ensimmäiset yksilöt kaikkiaan kahdeksasta tilatusta koneesta valmistuvat ja ehtivät Norjaan ajoissa.

– Boeing ei pysäytä tuotantolinjoja tämän takia. He ovat vahvistaneet meille, että viivytyksiä ei tule, sanoo Norwegianin toimitusjohtaja Bjørn Kjos Taloussanomille.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan lentolupaa ei heru, ennen kuin selviää johtuuko koneen palovaara rakenne- vai yksilöviasta. Tämä ei norjalaisia pelota.

– Uskon, että tämä akkuongelma saadaan hoidettua hyvissä ajoin ennen meidän koneidemme luovutusta, Kjos sanoo.

Alkusarjan Dreamlinereissa on ollut erilaisia lastentauteja ja valmistajalle kiusallisia pikkuvikoja muun muassa jarruissa, ikkunoissa ja polttoainejärjestelmissä.

Norwegian on mainostanut näyttävästi uusia Thaimaan ja Yhdysvaltain kaukoreittejään. Yhtiö lentää niitä Tukholmasta ja Oslosta. Huippunykyaikaisten ja kalliiden Dreamliner-koneiden hankkimisen piti hälventää Norwegianin halpayhtiömainetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?