Chongqing ottaa teollisuustontit tekemällä talonpojista kaupunkilaisia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Chongqing on Kiinan villi länsi

30 miljoonan asukkaan Chongqing on maailman suurin kaupunki. Jos kaupungiksi voi kutsua aluetta, jossa virallisesti asuu parikymmentä miljoonaa talonpoikaa.

27.1.2013 6:17 | Päivitetty 29.1.2013 8:55

Chongqingin jättiläiskaupunki Sichuanin maakunnassa näyttää suuntaa Kiinan tulevaisuudelle. Siellä vallitsee villin lännen meininki, mutta samalla kaupunki on myös omalla tavallaan ratkomassa Kiinan kaikkien suurten kaupunkien kohtaamia sosiaalisia ongelmia.

Vietin muutaman päivän Chongqingissä viime syyskuussa. Se on jokien ja mäkien kaupunki. Se on myös valtava satamakaupunki ja liikennekeskus. Keskustassa on pula rakennusmaasta ja melko hyväkuntoisia kerrostaloja raivataan vielä suurempien rakennusten tieltä.

Voin myös todistaa, että Chongqing on sateen, sumun ja kosteuden kaupunki. Vuoden keskilämpötila on noin 18 astetta. Kesällä kaupunki näyttää huonoimman puolensa, silloin lämpötila kohoaa yli 40:een kosteaan asteeseen. Se on yksi Jangtse-joen kolmesta polttouunikaupungista. Kaksi muuta ovat Fuzhou ja Hangzhou.

Chongqingin keskusta sijaitsee kukkuloilla kahden joen risteyksessä

Kaupunkimaisesti rakennetulla alueella arvioidaan asuvan noin seitsemän miljoonaa ihmistä. Kaupungin halkaisija on idästä länteen 470 kilometriä pohjoisesta etelään 450 kilometriä. Rakennusmaa on arvossaankahden joen välissä

Chongqingin keskusta on Jangtse-  ja Jialing-jokien välisillä kukkuloilla. Ydinkaupunki on rakennettu melko jyrkille rinteille tai kukkuloiden päälle. Jokien rannat muodostavat oman pitkän satamavyöhykkeensä. Jangtsen ylitse kulkee 25 siltaa ja lisää on rakenteilla.

Chongqing oli esillä suomalaisessa mediassa viime vuoden keväällä, kun Finnair avasi reitin sinne ensimmäisenä länsimaisena lentoyhtiönä. Suomen Kuvalehden mukaan reitin avaamiseen vaikuttivat Chongqingin maksamat tukiaiset.

Bo Xilai oli Kiinanuusvasemmiston lemmikki

Viimeisen parin vuoden aikana Chongqing on ollut kansainvälisissäkin uutisissa usein. Uutisten kiinnostus on kohdistunut kaupungin puoluejohtajaan Bo Xilaihin. Hän oli jämäköillä otteillaan kansansuosiota kerännyt populistinen puoluepamppu, keskuskomitean jäsen ja entinen kauppaministeri, jonka uskottiin nousevan huipulle Pekingissä. Toisin kuitenkin kävi.

Bon ura kääntyy jyrkkään alamäkeen, kun hänen oikeana kätenään pidetty ”roistot kuriin” poliisipäällikkö Wang Lijun pakeni – ilmeisesti henkensä edestä – ja yritti turhaan saada turvapaikan Yhdysvaltain konsulaatista Sichuanin provinssin pääkaupungista Chengdusta.

Se oli Wangin uran loppu. Hän sai 15 vuoden vankeustuomion syyskuussa. Mutta silloin oli myös Bon kohtalo sinetöity. Hänen vaimonsa kerrottiin myrkyttäneen perheen hämäräkauppoja välittäneen englantilaisen.

Asian kertominen julkisuudessa oli sama kuin oikeudenkäynnin aloittaminen tuomarin kehotuksella: tuokaa syyllinen sisään. Bo, joka kiipesi puolueessa korkealle isänsä vaikutusvallan avulla, menetti asemansa ja erotettiin puolueesta.

Tämä vuoden puolella aikaisemmin suunsa supussa pitäneet Chongqingin poliisit ja muut virkamiehet ovat kertoneet, että Wangia edeltänyt poliisipäällikkö Wen, joka teloitettiin syytettynä syvästä ja laajasta yhteistyöstä rikollisliigojen kanssa, oli tuomittu ainakin osittain tekaistun todistusaineiston perusteella. Poliisipäällikön talon alta kaivettiin esiin 20 miljoonan juanin rahakätkö lehdistön seuratessa tilannetta. Wang oli hommannut rahat talon alle edellisenä yönä.

Bon nousu ja tuho Chongqingissä olisi valmis elokuvakäsikirjoitus, ellei se kuulostaisi niin epäuskottavalta.

Kaksoisjuhlallisuuksienmukaan nimetty kaupunki

Chongqingin historiassa Bon aikakausi on silti vain pisara meressä. Kirjoitettua tietoa kaupungista löytyy yli kahden vuosituhannen takaa.

Chongqing oli Ba-valtion Jiangzhou -niminen pääkaupunki, kun vuonna 316 eaa Qin-valtio valloitti sen. Sui-dynastian aikaan vuonna 581 jaa se nimettiin Yu-prefektuuriksi. Vähän myöhemmin vuonna 1102 nimi taas muutettiin. Nyt kaupunki oli Gong-prefektuuri.

Yu-nimi on kuitenkin säilynyt käytössä tähän päivään saakka. Sitä käytetään kaupungin nimen lyhenteenä. Kaupungin keskustan nimi on Yuzhong (Keski-Yu). Kiinassa auton rekisterilaatta kertoo mistä auto on kotoisin. Chongqingiläisen auton tunnistaa rekisterikilven Yu-merkistä (渝, Yú).

Kaupungin nimi itsessään on lyhenne sanoista shuāngchóng xǐqìng, jotka tarkoittavat kaksoisjuhlallisuuksia. Se tulee Song-dynastian prinssi Zhao Dunin kruunajaiskuvauksesta, jossa hän käytti tuota termiä.

Länsimaat tulivat1900-luvun taitteessa

Länsimaiden vaikutusvalta 1800-luvun lopulla ulottui myös Chongqingiin. Britannian konsulaatti avattiin siellä vuonna 1890. Seuraavana vuonna kaupungin oli avattava ensimmäisenä sisämaassa kaupankäynti myös ulkomaalaisille.

Kiinan-Japanin sotavuosina 1937-1945 Chiang Kai-shekin hallinto teki siitä tilapäisen pääkaupungin. Kaupungissa oli silloin 50 ulkomaan konsulaatit. Lisäksi liittoutuneet perustuvat sinne Kiinan antifasistisen päämajan, josta johdettiin liittoutuneiden Kiinan, Vietnamin, Thaimaan, Burman ja Malesian armeijoita.

Sodan aikana itäisten maakuntien teollisuutta ja yliopistoja siirrettiin Chongqingiin. Sisämaan satamakaupungista tuli teollisuuskaupunki. Chiang Kai-shekin joukot pakenivat kaupungista vuoden 1949 marraskuussa.

Kiinan kansantasavalta alensi Chongqing tavalliseksi kaupungiksi vuonna 1954. Vuonna 1997 se taas ylennettiin ja siihen yhdistettiin huomattavia maa-alueita. Uudessa, itsenäisessä Suur-Chongqingissa oli yli 30 miljoonaa asukasta. Sen alaisuuteen tuli 43 entistä piirikuntaa.

Chongqingista tuli Kiinan sisämaan teollisuuskehityksen keihäänkärki, jonne asutettiin myös suuri määrä Kolmen rotkon padon tieltä siirrettyjä ihmisiä.

Chongqingin pinta-ala on 82 000 neliökilometriä eli se on noin yhdeksän kertaa suurempi kuin Uudenmaan pinta-ala.

Hukou-järjestelmän poistajavai sen pahin hyväksikäyttäjä?

Chongqingin bruttokansantuote vuonna 2011 oli 1001 miljardia juania, joka on nykykurssilla 121 miljardia euroa, kaksi kertaa Suomen valtion budjetti, mutta pienempi kuin Suomen 145 miljardin euron kansantuote.

Vuonna 2010 kaupungissa on talonpoikia kirjoilla 23 miljoonaa, mutta heistä yli kahdeksan miljoonaa on muuttanut siirtotyöläisiksi kaupunkiin ja muualle Kiinaan, mikä siis tekee todellisen asukasluvun 28,8 miljoonaksi.

Chongqing on esitetty myös edelläkävijänä hukou-järjestelmän purkamisessa.

Kiinan talousmaantieteessä Chongqing sijaitsee Länsi-Kiinassa.

Hukou on kotipaikkarekisteri, johon kaikki kiinalaiset on sidottu. Suurin osa sosiaalisista palveluista on saatavilla vain omalla kotipaikkakunnalla.

Chongqing ryhtyi jakamaan kotipaikkaoikeuksia alueensa talonpojille ja tekemään heistä täysivaltaisia kaupunkilaisia. Vastapainoksi se vaati talonpoikia luopumaan oikeuksistaan peltotilkkuihinsa. Viranomaiset painottivat, etteivät he halua talonpoikien myöhemmin palaavan kotikonnuilleen.

Tämän politiikan edistyksellisyys on asetettu moneen kertaan kyseenalaiseksi. Sitä on pidetty temppuna, jolla kaupunki pääsee käsiksi maalaisten maihin voidakseen myydä niitä eteenpäin teollisuudelle ja rakentajille.

Viime vuonna Kiinan valtioneuvosto hyväksyi uudet kotipaikkasäännöt. Niiden mukaan kaupungissa työskenteleville ihmisille on myönnettävä siellä myös kotipaikkaoikeus. Kaupungit eivät saisi enää vaatia talonpojilta heidän maatilkkujaan vastineeksi tästä.

Uudet säännöt tulevat kuitenkin voimaan verkkaisesti.

Kiina pyrkii kehittämään läntisiä alueitaan ja hakee aktiivisesti ulkomaisia sijoittajia sinne. Sekä Peking että Chongqing tarjoavat verohuojennuksia tulijoille. Kaupunki tarjoaa myös tietyiltä alueita myös teollista tonttimaata länsimaisille yrityksille.

Tämä on osa Kiinan suurta suunnitelmaa siirtää perusteollisuus sisämaahan ja nostaa teollisuuden jalostusastetta itärannikon kaupungeissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?