Verohallinto käynnistää megahankkeen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Verottajan it-megahanke: nyt 70 järjestelmää, pian 1

Verohallinto kertoo uudistavansa kaikki keskeiset verotusjärjestelmänsä. Kyseessä on valtava it-hanke. Alan asiantuntija muistuttaa, että jättihankkeissa riskit epäonnistumisesta ovat suuret.

25.1.2013 17:19 | Päivitetty 25.1.2013 17:19

Verohallinto kertoo tiedotteessaan, että se aikoo siirtyä nykyisestä lähes 70 verosovelluksesta yhteen ainoaan ohjelmistoon.

Ohjelmistokokonaisuuden se aikoo kilpailuttaa kolmen avoimessa kilpailussa valitun järjestelmätoimittajan kanssa. Lopullisia tarjouksia verohallinto odottaa 27. helmikuuta mennessä. 

Verohallinnon ohjelmistohankkeen odotetaan valmistuvan vuonna 2018. Uudistus pohjautuisi valmisohjelmistoihin.

Iso koko, isot riskit

Turun kauppakorkeakoulun erikoistutkijan Tomi Dahlbergin mukaan kyseessä on yksi suurimmista it-hankkeista, jotia Suomessa on tehty. 

Dahlberg muistuttaakin, että iso koko tarkoittaa myös valtavia riskejä.

– Tiedämme, että isoista hankkeista vain kaksi prosenttia onnistuu suunnitellusti, hän sanoo Taloussanomille.

Se ei tarkoita, etteivätkö hankkeet toteutuisi. Dahlbergin mukaan isot hankkeet yleensä viivästyvät ja maksavat aiottua enemmän. Hänen mukaansa kaksi kolmasosaa isoistakin hankkeista pääsee "vaikeuksien kautta voittoon", ainakin jossain vaiheessa.

Toinen riski, jonka Dahlberg näkee verohallinnon hankkeessa, on toimintatavan muutos.

– Verohallinto on aiemmin toteuttanut ohjelmistonsa itse tai teettänyt ne. Nyt he käyttäisivät valmista ratkaisua. Iso kysymys on, että onko verohallinnossa kyvykkyyttä ja osaamista tämän tyyppiseen toimintamallin muutokseen, hän toteaa.

Verohallinto kertoo järjestelmäuudistuksella pyrkivänsä verotukseen liittyvien prosessien virtaviivaistamiseen ja automatisoimiseen. Tarkoitus on myös säästää.

– Lisäksi yhden ohjelmiston hankinta on helpompaa, ohjelmisto vapauttaa resursseja asiakaspalvelun sekä muun toiminnan edelleen kehittämiseen ja vähentää merkittävästi kustannuksia, Verohallinto kertoo tiedotteessaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?