Brittien goodbye = adieu vapaakauppa? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Brittien goodbye = adieu vapaakauppa?

Jos Britannia lähtisi Euroopan unionista (EU), unionin päätöksenteosta tulisi todennäköisesti yksinkertaisempaa, kun yksi kovaääninen vastarannankiiski olisi neuvottelupöydistä pois. Suomi menettäisi tärkeää tukea talouskysymyksissä, asiantuntijat arvioivat.

25.1.2013 16:19 | Päivitetty 25.1.2013 16:26

Spekulaatioon sisältyy monta jos-sanaa. Jos David Cameronin johtamat konservatiivit voittavat vuoden 2015 vaalit, jos puolue todella järjestäisi EU-kansanäänestyksen, jos britit äänestäisivät ei. Mutta silti – entä jos?

Seuraukset riippuvat paljon siitä, miten Britannia järjestäisi kauppasuhteensa EU:n kanssa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen Taloussanomille.

– Pidän aika epätodennäköisenä sitä, että he irtautuisivat kokonaan yhteismarkkinoista, Tiilikainen sanoo viitaten esimerkiksi Norjaan, jolla on ETA-sopimuksen kautta pääsy EU:n sisämarkkinoille.

Mikäli Britannia jäisi yhteismarkkinoiden ulkopuolelle, seuraukset olisivat Tiilikaisen mukaan "fataaleja" – sekä EU:lle että Britannialle.

Sailas: Suomelle tärkeää,että Britannia jää

Britannialla on kuuluva ääni. Jos se lähtisi, EU:n maailmanpoliittinen uskottavuus heikkenisi, Tiilikainen arvioi. Kyseessä on yksi EU:n suurimmista sotilasvalloista, joka on toiminut jonkinlaisena välittäjänä Yhdysvaltain suuntaan. 

Toisaalta Britannian äänekkyys ja vaateet hiljentyisivät EU:n sisällä. Päätöksenteko unionin kehittämisestä ja ulkosuhteiden hoitamisesta voisi helpottua, Tiilikainen arvioi.

Asiantuntijoiden mukaan Britannian mukana katoaisi vastapainoa Ranskan politiikalta. Maa ei ole ollut saarivaltion kanssa samaan tapaan innoissaan markkinoiden avaamisesta ja näkee valtion roolin taloudessa vahvempana.

Piakkoin eläkkeelle jäävä valtiosihteeri Raimo Sailas sanoo, että Suomen kannalta olisi tärkeää, että Britannia pysyisi EU:ssa.

– Britannia tuo normaalia järkeä ja käytännöllisyyttä Euroopan Unionin työskentelyyn ranskalaisperäisen byrokratian ja elitismin pehmentäjäksi, Sailas arvioi Taloussanomille.

Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos Etlasta on samaa mieltä: Britannian lähtö olisi Suomen kannalta ikävää, sillä se heikentäisi pohjoista blokkia, Etelä-Euroopan vastapainoa.

– Britannian näkemykset ovat olleet monissa kysymyksissä samanlaisia Suomen kanssa, Kotilainen sanoo viitaten esimerkiksi sisämarkkinoiden kehittämiseen.

Kangasharju: Cityntavoitteet  turvattaisiin

Mitä ikinä tapahtuukin, Cameronin konservatiivipuolue yrittää varmasti turvata Britannian elinkeinoelämän tavoitteet, arvioi Nordea-pankin tutkimusjohtaja Aki Kangasharju.

Hän pitää selvänä, että Britannia jää kiinni EU-markkinoihin. Kangasharjukin arvioi, että vapaakaupan kannattajien ääni vaimenisi Britannian lähdön mukana.

Toisaalta Ranskan vaikutus tuskin nousisi kovin vahvaksi, hän uskoo. Näin siksi, että Ranskan heikko taloustilanne on keventänyt sen valtaa. Tuoreehko sosialistipresidentti Francois Hollandekin on joutunut keventämään äänenpainojaan elinkeinoelämän hyväksi, Kangasharju sanoo.

Kangasharju muistuttaa, että Britannia ei lähtenyt mukaan EU:ssa valmisteltuun rahamarkkinaveroon, ja irtiotto EU:sta voisi sysätä saarivaltiota enemmän omaan suuntaansa.

Kuinkahan ero vaikuttaisi Britannian finanssiteollisuuteen?

– Citylle voisi tulla helpommaksikin miettiä omia tavoitteitaan ja intressejään, Kangasharju sanoo Lontoon finanssikeskuksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?