Britannian pääministeri David Cameron haluaa rusinat EU-pullasta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Cameron koventaa panoksia

Britannian pääministeri David Cameron osoitti keskiviikon EU-puheessaan, että hän uskaltaa olla eri mieltä kaikkien kanssa. Itsensäkin.

25.1.2013 9:03 | Päivitetty 25.1.2013 9:09

Vihdoinkin! Britannian pääministeri on vihdoinkin saanut sanotuksi sen, että Britannian haluaa poimia rusinat EU-pullasta. Lisäksi hän lupaa, että britit saavat äänestää EU:hun kuulumisesta vuonna 2017, jos hänen puolueensa jatkaa hallituksessa.

Viiden vuoden EU-epävarmuus on nyt julistettu alkaneeksi. Seuraavien kolmen vuoden ajan David Cameron kulkee EU-tantereilla pyssyä heilutellen: Jos ette anna meille myönnytyksiä vähän tässä ja vähän enemmän tuossa, me lähdemme!

Me emme halua yhteistä sosiaalipolitiikkaa, me emme halua enää noudattaa työaikadirektiiviä, me emme halua yhteisiä lakeja sen enempää ihmisoikeuksista kuin mistään muustakaan. Me emme halua... Emmekä me halua... Emme, emme, emme!

Ja vaikka saisimme kaiken, minkä haluamme ja pääsisimme eroon kaikesta, mitä emme halua, voimme siltikin lähteä. Te muut voitte myöntyä, luopua, joustaa ja antaa meille erivapauksia, mutta meitähän ei voi millään makupalalla houkutella, jos satumme kuitenkin olemaan lähtötuulella.

Ettekä te voi mitenkään ennustaa sitä, mistäpäin meidän saarellamme vuonna 2017 tuulee!

Kukaan ei tykkää

Cameronin EU-puhe sai odotetusti enemmän kritiikkiä kuin kiitosta. Cameron lupasi kampanjoida uudistuneiden EU-jäsenyysehtojen jälkeen EU:n puolesta tulevassa äänestyksessä.

Britannian EU-kumppanit eivät kaipaa omia erityisehtojaan ajavaa sivustavetäjää sotkemaan eurokriisin ratkomista. Cameronille ei enää riitä, että hän saa olla kaikkien uusien päätösten ulkopuolella, vaan hän haluaa myös repiä vanhat sopimukset auki.

– Jos kuvitellaan, että EU on jalkapallojoukkue, niin britit ovat nyt ilmoittaneet, että he pelaavatkin mieluummin rugbya, Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sanoi.

Amerikkalaiset haluavat vahvan Britannian vahvan EU:n sydämeen. Heille tärkeimmän eurooppalaisliittolaisen lipsuminen maanosan ytimen ulkopuolelle olisi iso strateginen tappio. Myös Britanniaan investoineet kiinalaiset ja intialaiset ihmettelevät Cameronin vetoa.

Britannian euroskeptikkoja harmittaa, kun Cameron ei aio kampanjoida EU-eron puolesta. EU-myönteiset työväenpuolueen ja liberaalidemokraattien kannattajat eivät pidä äänestystä tarpeellisena.

Kukaan ei tiedä

Cameronin omakin kanta on ristiriitainen: hän haluaa olla uudenlaisen EU:n jäsen, mutta hänen täytyy tietää, kuinka vaikeata vanhojen sopimusten avaaminen ja uudelleenneuvottelu on.

Kukaan ei tiedä, mitä nuo brittien kaipaamat EU-uudistukset oikeasti olisivat. Konservatiivit ja monet työnantajat inhoavat työaikadirektiiviä, jonka mukaan työntekijää saa vaatia töihin vain 48 tunniksi viikossa. Konservatiivit ja Cityn pankit inhoavat pankkivalvontaa.

Britit inhoavat eurooppalaista sosiaalialan lainsäädäntöä ihan periaatteesta, vaikka maan sosiaaliturva onkin jo vähintään eurooppalaista keskitasoa. Uusista EU-maista ei haluta enää lisää maahanmuuttajia.

Rikoslaista, ihmisoikeuksista ja rajavalvonnasta löytyy ihan kohtia, joissa EU-yhteistyö ei brittejä miellytä.

Cameron lupaa kampanjoida uudistetun jäsenyyden puolesta tietämättä, millaisesta jäsenyydestä tulevaisuudessa on kysymys.

On ouoa, etä  EU-jäsenyyttä kannattava EU:n jäsenmaan pääministeri ryhtyy järjestämään asiasta kansanäänestystä. Hän taitaa olla pakko miellyttää oman puolueensa EU-vihaajia. Lisäksi äänestysuhka tuo hänen EU-neuvottelupyssyynsä nallien sijasta oikeita panoksia.

Nuo panokset ovat kuitenkin sen verran arvaamattomia, että ne voivat kääntyä ampujaansa vastaan.

Ketään ei kiinnosta

EU-jäsenyys on vuoden 2015 vaalikampanjan ensimmäinen teema. Vaalivoittoa havittelevalle puolueelle se on järjetön valinta, sillä EU-kysymykset eivät ole kansalaisille tärkeitä. Niihin keskittyvä puolue menettää aina ääniä.

Yksi äänestäjä tiivistää tilanteen nettikeskustelussa näin: “Odotan jo vuoden 2015 vaaleja. Kun paikkakuntani konservatiivinen kansanedustaja koputtaa ovelle, kysyn häneltä työpakoista, terveydenhoidosta, kouluista ja veroista, joihin hän sitten mutisee jotain EU-asiaa vastaukseksi. Te olette ihan pihalla.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?