Onko kaivostoiminta Grönlannin uusin uhka? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Onko kaivostoiminta Grönlannin uusin uhka?

Tanskalle kuuluva itsehallintoalue Grönlanti elää erikoista aikaa. Ilmastotutkijat antoivat hyviä tietoja. Grönlannin jäätikkö sulaa ilmaston lämpenemisen myötä aiemmin pelättyä hitaammin. Saari toivoo nyt saavansa tuloja öljynporauksesta ja jään alta paljastuvista mineraalivaroista. Mitä se vaikuttaisi alueen herkkään luontoon?

24.1.2013 13:28 | Päivitetty 24.1.2013 13:34

Grönlannin jäätikkö ei sulakaan ilmaston lämpenemisen vuoksi niin nopeasti kuin on pelätty. Miten käy taistelun alueen rikkaista mineraaleista ja öljystä? Maniitsoqin kaupunkiin on jo suunnitteilla suuri alumiinisulatto. Brittiläinen öljy-yhtiö Cairn Energy etsii jo öljyä Grönlannin lähistöltä.

Kansainvälinen tutkimus, johon osallistui yhteensä 300 tutkijaa 14 eri maasta on selvittänyt, kuinka suuri osa Grönlannista suli lämpimän ajanjakson aikana 115 000–130 000 vuotta sitten niin sanotun Eem-interglasiaalin aikana.

Tutkijoiden mukaan Grönlannin jäätiköstä suli tuolloin noin 400 metrin kerros, joka vastaa noin neljännestä jäätikön kokonaismassasta.

Grönlannin elinkeinoina ovat muun muassa kalastus, metsästys ja kaivostoiminta. Jään alla on mm.  hiiltä, sinkkiä, lyijyä, rautamalmia, kultaa, ja platinaa. Viennistä 72 % on kalaa ja kalatuotteita, 10 % metalleja.

Nyt Grönlannin pitäisi päättää, mihin suuntaan lähteä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?