Tutkimus: musiikin verkkolataajat ostavat musiikkia kolmanneksen muita enemmän - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Lataaja ostaa musaa kolmanneksen muita enemmän

Internet-yhteyden katkaisemista lataajilta ei pidetä hyvänä rangaistuksena.

24.1.2013 11:22 | Päivitetty 24.1.2013 11:22

American Assmbly -tutkimuskeskus teki mielipidetutkimuksen musiikinhankintaan liittyvistä asenteista. Tuloksista kertoo muun muassa Ars Technica.  

Tuloksista merkittävin oli se, että nettiyhteyksien katkaisemista rangaistuksena musiikin lataamisesta ei pidetty hyväksyttävänä.

Toinen löydös oli se, että musiikkia verkosta lataavat ihmiset myös ostavat sitä muita enemmän. Vertaisverkkojen käyttävät ostavat 30 prosenttia enemmän äänitteitä kuin ne, jotka eivät verkkoja käytä.

Tutkimuksessa käsiteltiin myös jakamisen laajuutta. Noin 80 prosenttia oli sitä mieltä, että musiikin jakaminen perheenjäsenten kesken on hyväksyttävää. Kavereiden kesken musiikin jakamisen hyväksyi kuusi kymmenestä.

Musiikin laittaminen julkisesti ladattavaksi tai latauslinkkien jakaminen Facebookissa koettiin epärehelliseksi. Vain 4–15 prosenttia vastaajista hyväksyi tämän.

Ikä oli vahvasti selittävä tekijä musiikin lataamisen hyväksymisessä. Vanhemmat ihmiset hyväksyvät vähemmissä määrin musiikin jakamista.

Tutkimusta varten koottiin Saksasta vertailuaineisto. Tulokset olivat hyvin samansuuntaisia. Saksalaiset pitivät tekijänoikeuksien valvontaa hieman amerikkalaisia tärkeämpänä, mutta he olivat amerikkalaisia tiukempia valvontaan liittyvän yksityisyydensuojan suhteen.

Suomen nykyisen tekijänoikeuslainsäädännön mukaan musiikkia ei saa jakaa. ”Muutaman kopion” tekeminen omaan tai lähipiirin käyttöön on sallittua.

Koko tutkimus on luettavissa pdf-raporttina.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?