Olafur R. Grimsson: Emme mekään tarvitse EU:ta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Islannin presidentti: Emme mekään tarvitse EU:ta

Viime vuosikymmenen lopulla syöksykierteeseen ajautuneen Islannin presidentti torjuu EU-jäsenyyden maan uuden nousun myötä.

Olafur R. Grimsson

23.1.2013 20:44 | Päivitetty 23.1.2013 20:25

Talouskriisistä kovaa vauhtia toipuvan Islannin presidentti on kommentoinut maan mahdollista EU-jäsenyyttä sen jälkeen kun Britannian pääministeri David Cameron lupaili kansanäänestystä Britannian EU-jäsenyydestä.

Presidentti Olafur R. Grimssonin mukaan Islannin nousu osoittaa, että EU-jäsenyyttä ei tarvita taloudellisen menestyksen saavuttamiseen.

– Maailmassa on vain muutamia maita, jotka ovat menestyneet Sveitsin tavoin. Voimme katsoa Norjaa ja minun maatani, Islantia, joka on toipunut Eurooppaa nopeammin talouskriisistä. Joten on vaikeaa väittää, että pitäisi olla EU:ssa menestyäkseen, Grimsson sanoi Davosissa.

Islanti syöksyi vuonna 2008 syvimpään kriisiinsä kuuteen vuosikymmeneen, kun maan kolmen suurimman pankin kaatuminen aiheutti valuutan heikkenemisen jopa 80 prosentilla euroon nähden.

Viime aikoina Islannin talous on kuitenkin kääntynyt nousuun ja työttömyys laskuun. Islanti on saanut talouskehityksestään kehuja Kansainväliseltä valuuttarahastolta, jonka tukeen se joutui turvautumaan kriisissä.

Maa on käynyt neuvotteluja EU-jäsenyydestä vuodesta 2010 lähtien. Hallituspuolueista sosiaalidemokraatit on jäsenyyden puolella, mutta muut suuret puolueet suhtautuvat siihen skeptisemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?