Kysely: Näille aloille on luvassa potkuja tänä vuonna

Länsi-Euroopasta löytyvät tällä hetkellä maailman synkkämielisimmät toimitusjohtajat. Koko maailmassa potkuja suunnittelee lähes joka neljäs toimitusjohtaja, tuore kysely kertoo.

23.1.2013 17:55 | Päivitetty 23.1.2013 17:54

Länsi-Euroopan toimitusjohtajista ainoastaan runsas viidennes eli 22 prosenttia uskoo yrityksensä vahvaan kasvuun tulevien 12 kuukauden aikana. Konsulttiyhtiö PwC:n tekemässä kyselyssä luottamus on pudonnut rajusti, sillä vielä pari vuotta sitten vahvaan kasvuun uskoi 39 prosenttia toimitusjohtajista.

Myös pidemmän aikavälin kasvunäkymät ovat heikoimmat Länsi-Euroopassa. Pidemmällä aikavälillä kasvuun uskoo kuitenkin kolmannes alueen toimitusjohtajista.

Maailmanlaajuisen kyselyn perusteella kasvuun uskotaan voimakkaimmin Venäjällä, Intiassa ja Meksikossa.

Maailman toimitusjohtajat ovat eniten huolissaan talouskasvusta. Sen jälkeen suurimmat murheenkryynit ovat verotuksen kasvu, osaavan työvoiman löytäminen ja energia- ja raaka-ainekustannukset.

Osaajien löytäminen oli maailmanlaajuinen ongelma erityisesti kaivosteollisuudessa, jossa kolme neljästä toimitusjohtajasta murehti asiaa. Myös tekniikka- ja rakennusalalla, viestinnässä, teknologiateollisuudessa ja vakuutusalalla epäiltiin osaajien löytymistä.

Noin kaksi kolmesta toimitusjohtajasta aikoo parantaa yhtiönsä tehokkuutta ja alentaa kustannuksia tänä vuonna. Henkilöstövähennyksiä suunnitteli yhteensä lähes joka neljäs vastaaja. Irtisanojia oli eniten pankeissa ja metalli- sekä metsä- ja paperiteollisuudessa.

Lisää väkeä aiotaan palkata todennäköisimmin liiketoiminnan palveluihin, tekniikka- ja rakennusteollisuuteen, vähittäiskauppaan ja terveydenhuoltoon. Rekrytointikannalla oli 45 prosenttia toimitusjohtajista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?