EVA uskoo: Vielä on Eurooppa voimissaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EVA uskoo: Vielä on Eurooppa voimissaan

Samana päivänä, kun Britannian pääministeri David Cameron lupasi järjestää kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyydestä, ilmestyi myös suomalaisen elinkeinoelämän edistäjän EVA:n raportti, jonka mukaan Eurooppa on hyvässä iskussa. Onko tässä ristiriita?

Valmiit Volkswagenit odottavat pääsyä myyntiin Wolfsburgin tehtaalla.

23.1.2013 13:58 | Päivitetty 23.1.2013 14:00

Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) julkaisi Raine Tiessalon kirjoittaman raportin Elämänlaadun supervalta – 19 eurooppalaista ratkaisua talouden ja kulttuurin pulmiin.

Teos etsii uusia näkökulmia Euroopan tilanteeseen, jota ovat leimanneet muun muassa Kreikan kriisi ja Britannian pohdinta asemastaan EU:ssa. Britannian pääministeri David Cameronhan lupasi odotusten mukaisesti järjestää kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyydestä. Euromaiden ja koko muun maanosan ongelmat ovat raportin mukaan pieniä, kun niitä verrataan monen muuan maailmankolkan todellisuuteen.

Tämä on hyvääEuroopassa

Raportti esittää, että koko maailman mittakaavassa Euroopan maiden terveydenhuoltojärjestelmät ovat kärkiluokkaa.

EVA:n mukaan teollisella valmistuksella on edelleen toivoa Euroopassa. Saksan työmarkkinauudistukset ovat vauhdittaneet Volkswagenin takaisin menestykseen.

Raportti kiittelee Euroopan talousveturin tilannetta. Saksa vetää yhä investointeja puoleensa. Terveydenhuollon kärkimaana mainitaan Sveitsi, jossa ei ole leikkausjonoja.

Onnellisuus saa sekin osansa eurooppalaisuuden suitsutuksesta, sillä hollantilaiset lapset mainitaan maailman onnellisimmiksi.

Eurooppalaisten kyky keskustella kriittisestikin mainitaan esimerkiksi edistyneestä, fiksusta tai tuloksellisesta toimintatavasta, kaikilla elämäalueilla.

Saksan malliinko töitä tekemään?

Raportti kertoo, että oppisopimuskoulutus takoo tulosta Saksassa. Totta onkin, että Saksan kokonaistuotanto on kasvanut nopeammin kuin EU-maiden keskimäärin, maan työttömyysaste alentui vuosien 2007–2011 aikana 8,7 prosentista 5,9 prosenttiin, vaihtotase on pysynyt ylijäämäisenä ja niin edelleen. Monet ay-johtajat esittävät kuitenkin, että Saksan työmarkkinat eivät ole kehittyneet hyvään suuntaan palkansaajien näkökulmasta.

Euroopan tulevaisuuden suhteen voi EVA:n mukaan olla toiveikas. Euroopassa on edelleen rohkeutta uudenlaisiin ratkaisuihin ja kansainväliseen kunnianhimoon. Monesta esimerkistä on EVA:n mukaan Suomella sittenkin enemmän opittavaa kuin opetettavaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?