Cameron puhuu tänään Britannian ja EU:n suhteista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Esittääkö Cameron briteille kansanäänestystä EU:sta?

Britannian pääministeri David Cameron pitää tänään odotetun linjapuheensa, joka käsittelee Britannian ja EU:n suhteita. Brittitiedotusvälineiden mukaan hän lupaa siinä kansanäänestystä EU-jäsenyydestä, jos konservatiivipuolue voittaa seuraavat vaalit.

23.1.2013 9:24 | Päivitetty 23.1.2013 9:22

David Cameron haluaa yleisradioyhtiö BBC:n mukaan neuvotella Britannian EU-suhteen uudelleen, ennen kuin hän esittää kansanäänestystä. Tuolloin kansalaiset voisivat äänestää joko neuvottelujen tuloksen puolesta tai EU:stä lähtemisen puolesta.

– Siitä tulisi sisään tai ulos -äänestys, Cameron arvioi puheesta ennakkoon julkaistujen osien mukaan.

Britanniassa on seuraavat parlamenttivaalit vuonna 2015. Työväenpuolue pitää Cameronin ajatuksia politiikkana, jolla pyritään pönkittämään konservatiivipuolueen asemaa eikä ajeta kansallista etua.

Työväenpuolueen johtaja Ed Miliband huomauttaa, että Cameronin esitys tarkoittaisi vuosien epävarmuutta.  Hänen mukaansa se haittaisi liike-elämää tilanteessa, jossa työllisyyden parantaminen ja talouskasvu ovat erittäin tärkeitä.

Monet britit ovat tyytymättömiä siihen, että päätösvalta on siirtynyt Lontoosta yhä enemmän manner-Eurooppaan. Myös velkaantuneiden maiden tukeminen verovaroin hiertää heitä.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Britannialla on EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kautta 486 miljardin euron vastuut kriisimaiden pelastamisessa.

Cameronin piti pitää puheensa jo viime viikolla Amsterdamissa, mutta hän lykkäsi sitä Algerian panttivankikriisin takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?