OP-Pohjola: Euroalueella nollakasvua tänä vuonna - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

OP-Pohjola: Euroalueen talous ei kasva ollenkaan

OP-Pohjola-ryhmä ei odota euroalueen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna ollenkaan. Se ennakoi suhdanteen kääntyvän vasta vuonna 2014. Silloinkin on odotettavissa vain yhden prosentin talouskasvua.

21.1.2013 14:00 | Päivitetty 21.1.2013 13:50

OP-Pohjolan mukaan velkakriisi aiheuttaa ongelmia vielä pitkään. Vaikka markkinat ovat jonkin verran rauhoittuneet pahimmasta ajasta, heilunta jatkuu.

– Vielä ei kannata puhua, että euroalueen velkakriisi olisi ohi, pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoi ryhmän suhdannekatsausta esitellessään.

Heiskanen pitää tätä vuotta välivuotena velkakriisin hoidossa. Ensi- ja seuraavana vuonna kriisimaiden on lunastettava odotukset elpymisestä.

– Pitäisi nähdä, että käänne on tulossa. Muuten levottomuus kriisin ympärillä lisääntyy uudelleen.

Velkakriisi on aiempaa paremmin hallussa, vaikka akuutti tilanne on Heiskasen mukaan aiemmin arvioitua heikompi. Hyvää on se, että jäsenmailla ja EU-instituutioilla on aiempaa selkeämpi käsitys siitä. Lisäksi niillä on suunnitelma velkamaiden auttamiseksi.

Heiskanen arvioi, että kriisimaat alkavat julkisen taloutensa vaikeuksista huolimatta hiljalleen päästä jaloilleen, ja niiden kilpailukyky paranee, koska palkkoja on laskettu ja tuottavuus kohentunut.

Ohjauskorko ei nouseyli 0,75 prosentinOP-Pohjola-ryhmän perusoletukseen kuuluu, että Euroopan keskuspankki (EKP) voi tasoittuneesta tilanteesta huolimatta joutua ostamaan valtionlainoja. Myös Espanja voi joutua pyytämään kriisiapua.

Korot pysyvät matalina vielä pitkään. Katsauksessa arvioidaan, että EKP:n ohjauskorko pysyy 0,50–0,75 prosentin välillä koko vuoden 2014 loppuun.

Heiskasen mukaan epävarmuuksiakin on vieläkin paljon.

– Riskiskenaarion todennäköisyys on silti aiempaa pienempi, hän lisää.

Riskivaihtoehdossa markkinoiden rauhallisuus olisi vain tilapäistä ja kriisimaiden taloustilanne osoittautuisi odotettua pahemmaksi. Siinä kriisimaat eivät elpyisikään vielä ensi vuonna, vaan kriisi alkaisi syvetä uudelleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?