OP-Pohjola laski Suomen 2013 talouskasvuennustetta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

OP-Pohjola: Suomen talous matelee tämänkin vuoden

OP-Pohjola-ryhmä arvioi, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 0,8 prosenttia. Se ennakoi suhdanne-ennusteessaan, että talous alkaa elpyä ensi vuonna selvemmin ja tuolloin kasvu kiihtyy 1,7 prosenttiin.

21.1.2013 10:01 | Päivitetty 21.1.2013 10:00

OP-Pohjola laski tämän vuoden kasvuarviotaan selvästi elokuun lopusta. Vielä tuolloin se otaksui, että talous kasvaisi tänä vuonna 1,4 prosenttia.

Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen toteaa suhdannetiedotteessa, että kyse on enemmänkin paluusta hitaaseen kasvuun kuin varsinaisesta elpymisestä.

– Vasta vuodella 2015 on edellytykset kunnon suhdannenousulle, hän ennakoi.

OP-Pohjolan mukaan talouskasvun nopeutuminen perustuu viennille. Se ennakoi viennin kääntyvän tänä vuonna 1,2 prosentin kasvuun viime vuoden yhden prosentin laskusta. Ensi vuonna vienti lisääntyy 3,3 prosenttia.

Investoinnit laskevat tänä vuonna 1,2 prosenttia viime vuodesta. Ensi vuonna ne kääntyvät 2,6 prosentin nousuun.

Työttömyyspahenee keväällä OP-Pohjolan ennuste perustuu hyvin maltilliseen palkkaratkaisuun ja sen mukaan käytettävissä olevien reaalitulojen kasvu jää prosentin tuntumaan tänä ja ensi vuonna. Yksityinen kulutus kasvaa molempina vuosina vain hieman yli prosentin.

Kuluttajahintojen OP-Pohjola arvioi tänä vuonna nousevan 2,2 prosenttia. Ensi vuonna inflaatio hidastuu 1,3 prosenttiin.

Työttömyyden ryhmä ennakoi nousevan keväällä jyrkästi. Kyse on kuitenkin kausiluontoisesta piikistä, ja koko vuoden työttömyysaste asettuu 8,1 prosenttiin. Ensi vuonna ryhmä ennakoi työttömyyden helpottavan vain hieman ja laskevan 8,0 prosenttiin.

OP-Pohjola laski myös arviotaan maailman talouskasvusta. Nyt se ennakoi maailmantalouden kasvavan 3,3 prosenttia tänä vuonna, kun elokuun arvio oli 3,7 prosenttia. Nyt pankkiryhmä arvioi maailmantalouden kasvun kiihtyvän ensi vuonna 3,7 prosenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?