Työmarkkinajärjestöt vaativat ICT-työryhmän ehdotusten noudattamista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Järjestöt: ICT-työryhmän ehdotukset toteutettava

Työmarkkinajärjestöt suhtautuvat myönteisesti ICT 2015 -työryhmän ehdotuksiin. Teknologiateollisuus, Tekniikan akateemiset, FiCom ja SAK vaativat esitysten toimeenpanoa.

17.1.2013 14:16 | Päivitetty 17.1.2013 13:55

Työministeriön asettama työryhmä ehdottaa 21 polkua Kitkattomaan Suomeen -raportissaan, että Suomessa aletaan noudattaa kymmenen vuotta kestävää ohjelmaa. Ehdotusten toteuttaminen maksaisi valtiolle 55–70 miljoonaa euroa.

– Näillä konsteilla Suomi nostetaan myös nykyisestä talousahdingosta, arvioi työryhmässä mukana ollut yksikönjohtaja Pekka Pellinen Tekniikan akateemisista.

Teknologiateollisuus tukee vahvasti raportin ehdotuksia ja toteaa, että niihin on tartuttava ripeästi.

– Vasta nyt alkaa todellinen tekeminen, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen painottaa liiton tiedotteessa. Myös Turunen oli ICT 2015 -ryhmän jäsen.

Teknologiateollisuus huomauttaa, että kyse on digitaaliteknologian integroinnista kaikkeen toimintaan sekä yrityksissä että julkisella sektorilla. Liiton mukaan esimerkiksi vientiteollisuuden tuotteista jo kolmannes on jollain tavalla riippuvaisia niihin sulautetuista ohjelmistoista.

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom pitää työryhmän raporttia ansiokkaana.

Raportissa ehdotetaan, että Suomeen pitäisi luoda yhteinen informaatioteknologian palveluarkkitehtuuri. FiCom huomauttaa kannattaa lämpimästi pirstaloituneiden järjestelmien yhdistämistä.

Pellinen vertaa valtakunnallisen palveluarkkitehtuurin rakentamista vaikutuksiltaan rautatiehen. Hänen mielestään se on digitaaliyhteiskunnan perusta.

SAK: Muuntokoulutukseenpäästävä tasapuolisesti

Työryhmä esittää, että pk-yritysten palveluviidakkoa yksinkertaistetaan ja digitaalisen talouden lainsäädäntöä selkiytetään. FiCom korostaa, että myös ICT-alan perinteiset toimijat joutuvat raivaamaan tietään monesti sekavassa lainsäädäntölabyrintissä. Liitto huomauttaa, että kaikkia yrityksiä koskevan lainsäädännön pitää olla tasapuolista ja selkeää.

SAK on pääpiirteissään tyytyväinen raporttiin ja pitää tärkeänä esitysten toimeenpanoa tärkeänä. SAK:ssa ollaan tyytyväisiä, että työryhmä puuttuu osaamisen kehittämiseen. Se esittää ICT-alalta irtisanottujen muuntokoulutusta.

– Raportista pitäisi selkeämmin käydä ilmi, että koulutuksen tulee ulottua tasapuolisesti kaikkiin työntekijöihin, SAK:n Elinkeinopoliittinen asiantuntijan Pia Björkbacka huomauttaa.

Työryhmä ehdottaa aloittavien ja kasvavien yritysten rahoitusohjelmaa ja verohelpotuksia bisnes-enkeleille. Björkbackan mielestä näiden vaikutuksia talouskasvuun ja valtiontalouteen ei ole analysoitu tarpeeksi.

Teknologiateollisuuden Turunen korostaa, että kasvuyritysten pitää saada kitkatta rahoitusta kehitysvaiheesta riippumatta.

– Suurin osa Suomen uusista työpaikoista syntyy kasvuyrityksiin, hän huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?