Uusien autojen rekisteröinnit romahtivat - Renault, Mitsubishi, Peugeot, Seat, Ford, Mazda, Fiat ja Opel laskussa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Uusien autojen rekisteröinnit romahtivat EU:ssa – Renault ongelmissa

Autojen ensirekisteröinnit vähenivät joulukuussa yli 16 prosenttia edellisvuoden joulukuusta. Koko vuonna uusien autojen kysyntä oli alhaisinta sitten vuoden 1995.

Renault Clio 90 Dynamique vm 2013

16.1.2013 14:59 | Päivitetty 16.1.2013 15:06

Autojen ensirekisteröinnit vähenivät Euroopan unionissa 16,3 prosenttia joulukuussa edellisvuoden joulukuuhun verrattuna, eurooppalaisen autoteollisuuden järjestö ACEA kertoo. Romahdus oli suurin sitten vuoden 2008, jolloin finanssikriisi alkoi. Autokaupan laskusuunta on jatkunut jo yli vuoden.

Viime vuoden joulukuussa EU:ssa oli keskimäärin kaksi työpäivää vähemmän kuin vuotta aiemmin. Joulukuussa rekisteröitiin runsaat 799 000 uutta autoa.

Rekisteröinnit romahtivat yli kymmenen prosenttia lähes kaikissa isoissa EU-maissa. Esimerkiksi Espanjassa ja Italiassa pudotus oli noin 23 prosenttia. Saksassakin rekisteröinnit vähenivät yli 16 prosenttia.

Isoista markkinoista vain Britanniassa uusien autojen myynti kasvoi 3,7 prosenttia joulukuussa ja 5,3 prosenttia koko vuonna.

Koko viime vuonna uusia autoja rekisteröitiin runsaat 12 miljoonaa eli 8,2 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Uusien autojen kysyntä oli alhaisinta sitten vuoden 1995. Vielä syvempi prosentuaalinen notkahdus tapahtui vuonna 1993, jolloin autojen ensirekisteröinnit vajosivat lähes 17 prosenttia.

Isoista EU-maista Italiassa pudotus oli lähes 20 prosenttia viime vuonna. Myös Ranskassa ja Espanjassa rekisteröinnit vähenivät yli 10 prosenttia. Saksassa koko vuoden pudotukseksi jäi alle kolme prosenttia.

Suomessa ensirekisteröinnit vähenivät joulukuussa 7,0 prosenttia ja koko vuonna 11,8 prosenttia.

Automerkeistä isoimpiin pudotuksiaan kuuluivat viime vuonna Renaultin 22,5 prosentin vajoaminen sekä Mitsubishin 33 prosentin notkahdus. Yli 10 prosentin laskussa olivat myös muun muassa Peugeot, Seat, Opel/Vauxhall, Ford, Mazda ja Fiat.

Harvoja nousijoita olivat Kia ja Hyundai. Kian ensirekisteröinnit kasvoivat 14,1 prosenttia ja Hyundain 9,4 prosenttia. Pienessä kasvussa olivat myös muun muassa Audi ja Skoda.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?