SKV:n Parikka: Asuntokauppa vilkastuu ennen varainsiirtoveron nostoa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tämän takia asuntokauppa kasvaa: Pian voit maksaa tuhansia euroja lisää veroa

Varainsiirtoveron noston lykkääminen vilkastuttaa asuntokauppaa alkuvuonna. SKV Kiinteistönvälityksen toimitusjohtaja Mikko Parikka on varma, että maaliskuuhun siirretty muutos näkyy piikkinä alkuvuonna.

15.1.2013 10:50 | Päivitetty 15.1.2013 10:44

Asuntokaupoista maksettava varainsiirtovero nousee 1,6 prosentista kahteen prosenttiin maaliskuun alusta. Alunperin korotuksen piti astua voimaan jo vuodenvaihteessa, mutta verohallinnolle haluttiin antaa lisää aikaa maksuohjeiden laatimiseen.

– Varainsiirtoveron muutos näkyy varmasti asuntokaupassa positiivisena piikkinä alkuvuodesta, SKV Kiinteistönvälityksen toimitusjohtaja Mikko Parikka arvioi yhtiön tiedotteessa.

Toisin kuin ennen, vastaisuudessa vero koskee myös velkaosuuksia. Muutos on merkittävä etenkin uusien asuntojen kaupassa, sillä uusien asuntojen hinnasta jopa yli puolet voi olla velkaa.

Jos asunnon hinta on 500 000 euroa, ja siitä 250 000 euroa on yhtiölainaa, tammi-helmikuussa varainsiirtovero on 4000 euroa.

– Maaliskuun alusta se on 10 000 euroa, Parikka laskee.

Entinen menojatkuu tänä vuonna

Viime vuoden alussa asuntokauppa kävi hiljaisesti, mutta vilkaistui kesällä. Veromuutos muuttaa tänä vuonna tilannetta, mutta muuten Parikka odottaa vuodesta viime vuoden kaltaista. Tuolloin asuntoja ostettiin ja myytiin noin kolme prosenttia vähemmän kuin vuonna 2011.

Viime vuonna kiinteistövälittäjää käytettiin noin 64 000 kerros-, rivitalo- ja omakotitalokaupassa. Vuotta aiemmin vastaava luku oli noin 66 000.

 – Vaikka ilmassa oli eurokriisiä ja talousongelmia, matala korkotaso ja kohtuullinen työllisyystilanne pitivät asuntokaupan lähes ennallaan, Parikka sanoo.

Kauppa kävi keskimääräistä paremmin pääkaupunkiseudulla, jossa hinnat nousivat eniten ja myyntiajat olivat lyhyimpiä.

Keskimäärin hinnat olivat vuoden lopussa alueesta riippuen nollasta viiteen prosenttia suuremmat kuin vuonna 2011 vastaavaan aikaan. Kerrostalojen hinnat nousivat  keskimäärin 4,8 ja rivitalojen 2,4 prosenttia.

Parikan mukaan kerrostalojen myyntiajat olivat suunnilleen ennallaan noin 65 vuorokautta. Rivitalohuoneistot menivät kaupaksi keskimäärin 76 vuorokaudessa eli kuusi päivää hitaammin kuin vuonna 2011. Omakotitalojen myyntiin meni 105 vuorokautta, mikä oli 11 päivää edellisvuotista kauemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?