SAK: Hallituksen pitää toimia TUI-Cruisesin tilauksen varmistamiseksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SAK vaatii risteilijöiden rahoituksen turvaamista

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö (SAK) vaatii hallitukselta toimia 800 miljoonan euron laivatilauksen rahoituksen varmistamiseksi telakkayhtiö STX Finlandille. SAK:n mukaan hallituksen pitää turvata meriteollisuus Suomessa hyppäämällä telakkayhtiön omistajaksi.

11.1.2013 17:10 | Päivitetty 11.1.2013 18:13

Saksalainen TUI Cruises -yhtiö on tilannut Turun telakalta kaksi risteilijää, joiden rakentamisesta on jo sovittu. Tilauksen rahoituksen järjestyminen on kuitenkin epävarmaa jättiristeilijätilauksen menetyksen jälkeen.

SAK odottaa hallitukselta toimia tilauksen rahoituksen varmistamiseksi. SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen sanoo, että tilauksen varmistaminen antaisi hallitukselle lisäaikaa selvittää risteilijöiden rakentamisedellytyksiä Suomessa.

– Hallituksen on nähtävä TUI-tilauksen merkittävyys sen jälkeen, kun miljardin jättiristeilijätilaus lipui Ranskaan, Tukiainen sanoo tiedotteessa.

Meriteollisuus on Tukiaisen mukaan turvattava vaikka hallituksen suoralla omistamisella.

– Valtion on tutkittava mahdollisuudet koota kotimainen omistajaryhmä, joka takaa kannattavuuden meriteollisuuden jatkuvuuden Suomessa. Omistajaryhmässä olisi yksityisiä sijoittajia ja valtion sijoitusyhtiö Solidium.

Tukiaisen mukaan Suomi voi kilpailla erikoisosaamisella.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) asetti tänään työryhmän pohtimaan Suomen meriteollisuuden tulevaisuutta. Vuorineuvos Ole Johanssonin johtaman ryhmän on määrä valmistella maaliskuun budjettiriiheen mennessä ehdotuksia toimista meriteollisuuden kilpailukyvyn lisäämiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?