EKP piti ohjauskoron ennallaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EKP ei uskaltanut vieraille vesille

Euroalueen keskuspankki säilytti keskeisen ohjauskorkonsa ennallaan. Samalla kävi myös selväksi, ettei pankki ole ainakaan toistaiseksi valmis laskemaan talletuskorkoaan miinusmerkkiseksi.

10.1.2013 14:46 | Päivitetty 10.1.2013 14:49

Euroopan keskuspankki (EKP) piti keskeisen rahamarkkinoiden ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan ennätyksellisen alhaalla eli 0,75 prosentissa neuvostonsa kokouksessa tänään.

EKP säilytti myös pankkien yön yli talletuksissa käyttämän talletuskoron ennallaan tasan nollassa. Tämä tarkoittaa, ettei EKP katsonut tarpeelliseksi lähteä kokeilemaan negatiivisia talletuskorkoja euroalueella.

EKP leikkasi ohjauskorkoaan edellisen kerran viime vuoden heinäkuussa 0,25 prosenttiyksikköä. Uutistoimisto Bloombergin 55 ekonomistille suuntaamassa kyselyssä vain viisi ekonomistia odotti, että nyt olisi nähty uusi samansuuruinen koronlasku.

Odotukset uudesta koronlaskusta kevään aikana ovat kuitenkin kasvaneet sitten joulukuun korkokokouksen. Bloombergin kyselyyn vastanneesta 33 ekonomistista puolet eli 16 uskoo, että 0,25 prosenttiyksikön koronlasku nähdään maaliskuun kokouksessa.

Ekonomistit huomauttavat samalla, että korko on jo niin alhaalla, että sen lisäleikkauksella olisi enää vain symbolista merkitystä.

Pääjohtaja Mario Draghi kertoi joulukuun kokouksen jälkeen, että keskuspankin neuvosto kävi korkopäätöksestä "laajaa keskustelua", mutta "konsensus" korkojen pitämisestä ennallaan syntyi lopulta.

Bloomberg kertoi joulukuussa nimettömiin lähteisiinsä viitaten, että enemmistö neuvoston jäsenistä olisi ollut koronlaskun kannalla. Koronlaskuun ei kuitenkaan päädytty, koska sen pelättiin säikäyttävän markkinoita, varsinkin kun keskuspankki laski samaan aikaan selvästi talousennusteitaan, kertoivat uutistoimiston lähteet.

EKP:n tilannetta on helpottanut se, että eurokriisi osoitti loppuvuonna selviä rauhoittumisen merkkejä – ainakin toistaiseksi – keskuspankin luvattua syyskuussa tukea velkakriisimaita tarvittaessa ja tietyin ehdoin lainaostoin jälkimarkkinoilla. Rauhoittuminen näkyi kriisimaiden korkojen laskuna. Draghi arviottaloudesta kiinnostavat

Pääjohtaja Draghi pitää tuttuun tapaan lehdistötilaisuuden myöhemmin iltapäivällä Frankfurtissa. Kiintoisaa on erityisesti hänen arvionsa taantumaan ajautuneen euroalueen talousnäkymistä.

Euromaiden yhteenlaskettu kansantuote supistui loka-joulukuussa 0,1 prosenttia huhti-kesäkuusta ja 0,6 prosenttia viime vuoden vertailujaksosta. Huhti-kesäkuussa vastaavat luvut olivat -0,2 ja -0,4 prosenttia.

Kansantuote on nyt supistunut kaksi peräkkäistä neljännestä edelliseen neljännekseen verrattuna, joten taantuman määritelmä täyttyy.

Viime vuodesta on eurotaloudessa tulossa laskuvuosi. EKP piti joulukuussa julkistamiensa ennusteiden perusteella mahdollisena, että eurotalous päätyy lievästi miinukselle vielä tänä vuonnakin.

Taloustaantumasta huolimatta euroalueen inflaatio on pysytellyt sitkeästi pitkään EKP:n noin kahden prosentin tavoitteen yläpuolella. Kovin kaukana tavoitteesta ei kuitenkaan enää olla.

Joulukuussa inflaatio eli kuluttajahintojen vuosinousu oli EU:n tilastoviraston Eurostatin ennakkoarvion mukaan 2,2 prosenttia eli saman verran kuin marraskuussa.

Draghi on arvioinut, että inflaatio painuu alle keskuspankin tavoitekaton tämän vuoden kuluessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?