"Nyt mennään huolestuttavaan suuntaan"

Palkansaajien ostovoiman lasku on Veronmaksajain Keskusliiton mukaan pysäytettävä alkuunsa. Liiton johtaja Teemu Lehtinen vaatii hallitusta luopumaan ensi vuodeksi aiotusta ansiotuloverotuksen kiristyksistä. Lisäksi palkkoja pitäisi nostaa maltillisesti.

| Päivitetty

Tämä vuosi on laman jälkeen ensimmäinen vuosi, jolloin palkansaajien tuloveroprosentti kääntyy nousuun. Verotusta kevennettiin vuoteen 2009 asti. Sen jälkeen useimpien tuloverot ovat polkeneet paikoillaan tähän vuoteen asti.

Tilanne näkyy ostovoimassa. Suomalaisten ostovoima hiipuu tänä vuonna puoli prosenttia viime vuodesta, jos valtionvarainministeriön ennusteen mukaisesti ansiot kasvavat 2,4 ja kuluttajahinnat suurenevat 2,2 prosenttia.

– Suunta, johon on lähdetty, on huolestuttava. Siihen on reagoitava heti, toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sanoi esitellessään Veronmaksajain Keskusliiton ostovoimaa koskevia laskelmia.

Vero- ja palkkamalttikääntäisi ostovoiman nousuunOstovoiman lasku uhkaa jatkua ensi vuonna, sillä hallitus on suunnitellut jatkavansa ansiotulojen verotuksen kiristämistä. Liiton mukaan sen vuoksi ostovoima hiipuu ensi vuonnakin puoli prosenttia, vaikka palkat nousisivat 2,5 prosenttia. Hintojen on laskelmassa arvioitu nousevan kaksi prosenttia.

Viime aikoina julkisuudessa on käyty kiivasta keskustelua palkoista. Lehtisen mukaan kaikki näyttävät olevan yksimielisiä siitä, että palkkamalttia tarvitaan, mutta toinen asia on, mitä kukin sillä tarkoittaa?

Palkankorotuksista luopumista Lehtinen pitäisi kurjana vaihtoehtona. Jos palkat kohoaisivat ensi vuonna vain puoli prosenttia, ostovoima hiipuisi verokorotusten vuoksi 1,2 prosenttia, vaikka laskelmassa on otettu huomioon se, että palkkamaltti alentaisi yritysten kustannuksia ja näin hillitsisi inflaatiota.

– Paras vaihtoehto olisi veronkiristysten purkaminen ja palkkamaltti, Lehtinen sanoi.

Veronmaksajain laskelmassa maltti tarkoittaisi 1,8 prosentin ansioiden nousua. Se yhdessä tuloveron korotussuunnitelmista luopumisen kanssa kääntäisi ostovoiman kehityksen juuri ja juuri plussalle.

Hallituksen onavattava peli

Lehtisen mukaan kokonaisuus ei nyt oikein toimi, koska hallitus ja työmarkkinajärjestöt ovat touhunneet omilla tahoillaan. Edellistä raamisopimusta solmittaessa veroporkkanaa ei pyydetty, eikä sitä tarjottu. Nyt sekä hallitus että järjestöt odottelevat toistensa päätöksiä.

– Kuurupiilosta ja kyttäilystä on päästävä eroon, Lehtinen sanoi.

Hänen mielestään hallituksen pitää avata peli. Sillä on mainio mahdollisuus perua ensi vuoden ansiotulojen verotuksen kiristäminen lähikuukausien aikana. Helmikuussa hallitus päivittää ohjelmaansa puolivälitarkastelussa ja maaliskuun kehysriihessään se suunnittelee ensi vuoden finanssipolitiikkansa.

– Hallituksen avauksen jälkeen työmarkkinoiden on aika toimia.

Taantuman syventämistälamaksi on varottava

Lehtinen varottaa hallitusta kiristämästä finanssipolitiikkaa liikaa.

– Hallituksen on nyt erityisesti varottava taantuman syventämistä lamaksi.

Valtion edellisessä kehysriihessä sopimaa velan supistamistavoitetta hän pitää riittävänä. Uusimpien suhdanne-ennusteiden perusteella Veronmaksajain keskusliitto arvioi, että lisäsopeutuksen tarve on satoja miljoonia euroja.

– Maltillisen lisäsopeutuksen on syytä kohdistua valtion menoihin; talouskasvua hyydyttäviä veronkiristyksiä ei tule tehdä, Lehtinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?