Heinäkuussa oli halvin sähkö 10 vuoteen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Viime vuonna sähkö kävi halvimmillaan 10 vuoteen

Pohjoismaiden sähköpörssissä nähtiin heinäkuussa halvin sähkön keskihinta viimeiseen kymmeneen vuoteen. Mikään muu kuukausi ei ole ollut näin halpa.

7.1.2013 16:29 | Päivitetty 8.1.2013 8:29

Syytä halpaan heinäkuuhun voi hakea viime kesän runsaista sateista, jotka täyttivät sähköpörssin hinnanmuodostukselle tärkeitä Norjan ja Ruotsin vesivarastoja ja vetivät alas vesisähkön hintaa.

Heinäkuussa sähkön tukkuhinnan keskiarvo Suomen alueella oli 1,4 senttiä kilowattitunnilta.

Runsaat sateet näkyivät myös koko vuoden sähkön keskihinnassa Suomen alueella. Se oli alimmillaan viiteen vuoteen.

Pohjoismaisen sähköpörssin eli Nord Pool Spotin Suomen edustaja Sami Oksanen kertoo, että tukkumarkkinahinta oli Suomessa viime vuonna keskimäärin 36,64 euroa megawattitunnilta eli noin 3,7 senttiä kilowattitunnilta. Tätä alempi keskihinta on nähty aiemmin viimeksi vuonna 2007.

Koskisen mukaan joulukuussa Norjan ja Ruotsin vesivarastojen tilanne oli jo normalisoitunut keskiarvotasolle.

– Sähköpörssin sähköstä 53 prosenttia eli yli puolet on vesivoimaa, Oksanen kertoi lehdistölle järjestetyssä tilaisuudessa Helsingissä. 

Kaapelien riittävyys esteenä

Vesivarantojen paisumuksesta hyödyttiin eniten Ruotsissa ja Norjassa. Suomessa sähkön aluehinta ei ollut aivan niin edullinen kuin naapurimaissa. Kyse on ollut esimerkiksi siirtokaapeleiden riittävyydestä.

Loppuvuonna 2011 Suomen ja Ruotsin välille saatiin kyllä uusi kaapeli sähköä siirtämään, mutta Koskisen mukaan sitä ei ole voitu täysimääräisesti hyödyntää, koska vikaantumisia on ollut paljon.

Talvella vesivoimalla tuotetun sähkön osuus yleensä supistuu ja käyttöön otetaan muita, kalliimpia tapoja tehdä sähköä kuten esimerkiksi kivihiiltä ja kaasua. Hintapiikkejä voi syntyä varsinkin kovilla pakkasilla, kun sähkönkulutus suurenee.

Koskisen mukaan Nord Pool Spotin sähkökauppa kasvoi viime vuonna noin kymmenen prosenttia verrattuna vuoden toissavuoden 316 terawattituntiin sähköä.

– Koko Pohjoismaiden ostetusta sähköstä Nord Poolin osuus on 78 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?