Euroopan taloudessa pilkahti valo: ostopäällikköindeksit korkeimmillaan sitten kevään - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Eurotaloudessa pilkahti valo

Euroalueen yritykset ovat olleet viimeksi näin aktiivisia keväällä, tutkimusyhtiön koostama indeksi kertoo.

4.1.2013 14:20 | Päivitetty 4.1.2013 14:31

Markit Economicsin koostama euroalueen ostopäällikköindeksi nousi joulukuussa 47,2 pisteeseen. Vielä marraskuussa luku oli 46,5 pisteessä ja viimeksi näin ylhäällä käytiin maaliskuussa.

Ostopäällikköindeksiä varten haastatellaan tuhansia teollisuuden ja palvelualojen yritysten ostopäälliköitä euroalueella. Se kertoo yritysten taloudellisesta aktiivisuudesta.

Vaikka kohonnut indeksi onkin pieni valonpilkahdus, on tulevaisuus yhä erittäin epävarma. Alle 50 pisteen olevat indeksilukemat kertovat supistumisesta, joten kasvuun eurotalous ei vielä ole kääntymässä.

Markit Economics arvioi kuitenkin, että pahin voi olla jo takana.

– Kyselyt tuovat ainakin hieman pohjaa uskolle, että pahin jo ohi ja kasvua on alueella näköpiirissä 2013, pääekonomisti Chris Williamson sanoi.

Kyselyn tulokset nousivat myös Espanjassa, mitä voi pitää hyvänä merkkinä. Eurokriisin lientyminen on kuitenkin yhä avainasemassa Euroopan talouden elpymisessä tänä vuonna. 

Kyselyssä tilanne näytti hieman paremmalta palvelualoilla, joihin kuuluvat muun muassa pankit ja ravintolat. Teollisuusyrityksille joulukuu oli indeksilukujenkin valossa varsin huono.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?