Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) ehdotti blogikirjoituksessaan eilen, että myös kansanedustajien palkkioita tulisi pienentää. Kokoomuksen eduskuntaryhmä ilmoitti puolestaan tänään, että puolueen kansanedustajat ovat valmiita alentamaan palkkioitaan.
SAK:ssa ehdotuksia pidetään kriisitietoisuuden levittämisenä.
– [Pääministeri Jyrki] Katainenhan on viljellyt hyvinkin ahkerasti tätä puheissaan, SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa sanoo.
– Jos se eleenä kohdistuu yritysjohtajiin, joiden ahneuteen Niinistö puheessaan viittasi, hyvä niin.
Myös presidentillä ja kansanedustajilla on varaa likistää palkkioistaan, ja lisäksi he nauttivat useista muista eduista. Tavallisten palkansaajien kohdalla tilanne on aivan toinen, Elomaa huomauttaa.
Tietyllä tavalla kyse on painostuskampanjasta.
– EK:n tarkoituksena on varmasti pohjustaa seuraavaa sopimuskierrosta, joka tulee vastaan syyskuussa.
– Palkanalennuksiin ja työajan pidennyksiin palkansaajat eivät lähde. Kyllä työnantaja sen tietää, hän lisää.
EK:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila sanoi joulukuun alussa Ylen Ykkösaamussa, että palkkoja pitäisi mieluummin laskea kuin nostaa. Työnantajajärjestön toimitusjohtaja Jyri Häkämies puolestaan ehdotti työviikon pidentämistä kahdella tunnilla, mikä käytännössä merkitsisi viiden prosentin palkanalennusta.
Elomaan mukaan ehdotukset menevät osittani myös EK:n johtajanvaihdosten piikkiin, kun uusilta nokkamiehiltä odotetaan toimia ja nämä haluavat räväkän alun.
– Missä menee kriisitietoisuuden ja paniikkimielialan raja, Elomaa kysyy.
– Eivät ihmiset ihan hölmöjä ole. Kun 1990-luvun lama oli pahimmillaan, palkanalennuksia ei lähdetty silloinkaan tekemään, mutta talous lähti silti nousuun.