The Economist: Euroalueen ulkopuolisissa pohjoismaissa Suomea paremmat mahdollisuudet onnellisuuteen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euron ulkopuoliseen Eurooppaan kannattaa syntyä

Brittiläinen talouslehti The Economist julkaisi listan maista, joissa lapsella on parhaat mahdollisuudet onnelliseen elämään. Kärkiviisikossa on neljä Euroopan maata, mutta yksikään niistä ei kuulu euroalueeseen.

2.1.2013 10:49 | Päivitetty 2.1.2013 10:51

Lontoossa majailevan talouslehden The Economistin tutkimusyhtiö The Economist Intelligence Unit (IEU) listasi maailman parhaat syntymämaat.

Viime kerralla vuonna 1988 kärkipaikan vei Yhdysvallat, mutta vuonna 2013 kärkipään täyttivät lähes kokonaan pienet euroalueen ulkopuoliset Euroopan maat.

Kärjessä oli Sveitsi, perässään Australia. Sijat kolmesta viiteen menivät puolestaan pohjoismaille järjestyksessä Norja, Ruotsi ja Tanska.

Suomi pärjäsi pohjoismaista kehnoiten, ollen kuitenkin sijalla 11. Kärkikymmenikköön selvisi Suomen edelle euromaista vain Hollanti, joka oli listalla sijalla kahdeksan.

Euroopan suurista talouksista parhaiten pärjäsi Saksa sijalla 16. Euroalueen kriisimaista Espanja oli sijalla 28, Portugali sijalla 30 ja Kreikka sijalla 34.

Tutkimuksessa keskeisin pisteitä nostava tekijä oli maan ja maan kansalaisten varallisuus. Muita tekijöitä olivat demokratian toimivuus, luottamus päättäjiin ja viranomaisiin, terveydenhuolto sekä rikollisuus.

Economistin oman arvion mukaan parhaimmat paikat syntyä ovat tylsät maat kuten Sveitsi, missä sotia ei ole käyty vuosisatoihin, eikä yhteiskunnallinen rauhattomuus uhkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?