Ekonomisti: Puolittainenkin budjettisopu hyväksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ekonomisti: Puolittainenkin budjettisopu hyväksi

OP-Pohjolan pääekonomistin mukaan Yhdysvaltain talouspaketilla vältetään pelätty talousjyrkänne, mutta politiikalle jää alkuvuodeksi haasteita.

2.1.2013 10:21 | Päivitetty 2.1.2013 12:38

Yhdysvaltain kongressissa saavutettu budjettisopu merkitsee talouden äkkijarrutuksen uhan poistumista, mutta monia kysymyksiä jää edelleen avoimeksi. Näin arvioi OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen. Tärkein näistä on liittovaltion kipeästi tarvitsemat säästöt.

– Tällaisena puolittaisena ratkaisuna tässä saatiin tulo- ja veropuoli järjestykseen, mutta vaikeampia menopuolen asioita lykättiin parilla kuukaudella eteenpäin. Toki veropuoli oli hyvin vaikea kysymys sinällään, Heiskanen toteaa Taloussanomille.

Senaatti hyväksyi talouspaketin jo aiemmin ja nyt myös edustajainhuone näytti sille vihreää valoa. Paketti merkitsee varakkaimpien verojen kiristämistä, mutta vähemmän kuin demokraatit olisivat halunneet.

Markkinoille laihakin sopu on kuitenkin helpotus.

– Osakemarkkinoilla reaktiot jo alustaviin uutisiin sovun löytymisestä olivat positiivisia. Vire säilynee vuoden alussa myönteisenä, kunnes palataan niihin faktoihin, ettei kaikkia asioita ole vielä selvitetty eivätkä talousnäkymätkään ole Yhdysvalloissa vielä hyvät.

Paketilla vältettiin pelätty talousjyrkänne. Aiemmin sovitut automaattiset menoleikkaukset ja veronkorotukset olisivat voineet pahimmillaan syöstä Yhdysvallat takaisin taantumaan, millä olisi ollut laajoja vaikutuksia eri puolilla maailmaa.

Vuonna 2007 alkanut taantuma on rokottanut etenkin amerikkalaisia kotitalouksia. Taantuma loppui virallisesti jo kesäkuussa 2009, mutta kasvu on ollut tämän jälkeen laimeahkoa. Vasta viime kuukausina työttömyys on saatu selvään laskuun. Roimat veronkiristykset olisivat voineet ajaa kotitaloudet takaisin säästölinjalle.

– Olennaista on se, että vältettiin politiikan täysimittainen kiristyminen. Nytkin verotus kiristyy, mutta aika lailla odotetusti, joten Yhdysvaltain kohtuullinen talouskasvu voi jatkua. Tämä hälventää viime kuukausina vallinnutta epävarmuutta, Heiskanen sanoo.

Äkkijarrutus olisi näkynyt myös Suomessa, sillä Yhdysvallat on meille merkittävä vientimaa.

– Jos Yhdysvalloissa oltaisi ajauduttu kohti taantumaa vievään tilanteeseen ja markkinat olisivat hermostuneet, olisi tällä ollut seurausvaikutuksia euroalueella ja tätä kautta laajemminkin Suomen vientimarkkinoille. Kun tilanne euroalueella on näinkin epävarma, vaikutukset kertaantuvat helposti, enemmän kuin normaalitilanteessa.

Kongressin puitavaksi jäävät edelleen menoleikkaukset ja liittovaltion velkakatto, jota on jo kohotettu valtiovarainministeriön erityistoimin parin kuukauden ajaksi.

– Menopuolessa riittää edelleen vääntöä ja varmaan siinäkin mennään kalkkiviivoille, samoin kuin velkakaton kanssa ennen kuin ratkaisu saadaan aikaan, Heiskanen arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?