Kiina korottaa Kultaista muuria - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kiina korottaa Kultaista muuria

Kiina kiristää jo ennestään tiukkaa otettaan internetistä.

28.12.2012 19:41 | Päivitetty 28.12.2012 19:41

Laajaa internet-sensuuria "kansan suojelemiseksi" harjoittava Kiinan kommunistihallinto lisäsi perjantaina lakiin uusia nettiä koskevia säännöksiä.

Uudet säännöt antavat lainvoiman viestien tai verkkosivujen poistamiselle, kun niiden katsotaan sisältävän laitonta sisältöä. Viranomaiset ja nettiyhtiöt ovat jo pitkään valvoneet ja sensuroineet kansalaisten sanomisia, mutta nyt toimet, kuten viestien poistaminen, on kirjattu lakiin.

Lisäksi palveluntarjoajien on nyt pakko toimittaa laittomaksi katsomansa sisältö viranomaisille rangaistusten langettamista varten.

Uudet säännöt velvoittavat kansalaiset rekisteröimään nettiliittymänsä omalla nimellään, joskin näin on toimittu ennenkin.

Rajoituksista huolimatta internet on tarjonnut kansalle harvinaisen väylän arvostella hallintoa ja tuoda esiin epäkohtia, kuten korruptiota.

Hallinnon mukaan uudet säännöt eivät estä korruptiosta ilmoittamista verkossa, mutta moni kansalainen epäilee päinvastaista.

Kiina on maailman suurin internet-maa, nettikäyttäjiä on 550 miljoonala. Aikaisemmin joulukuussa kiinalaisilla nettikäyttäjillä alkoi olla ongelmia vpn-yhteyksissä, joiden avulla sensuuria on voinut kiertää. Ongelmat tulkittiin merkiksi Kiinan "suuren palomuurin" vahvistamisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?