POP Pankkiliiton Suutala: Mitä euribor tarkoittaa viiden vuoden päästä? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tästä viitekorosta tulee kohta ongelma

Mitä on euribor viiden vuoden kuluttua, kysyy POP Pankkiliiton toimitusjohtaja Heikki Suutala. Hänen mukaansa euriborin perusteet ovat muuttumassa. Kun yhteiskunta sanoo, että älkää sijoittako toisiin pankkeihin, pitää pankkien välisen markkinakoronkin muuttua.

28.12.2012 6:02 | Päivitetty 27.12.2012 14:39

POP Pankkiliiton toimitusjohtaja Heikki Suutala suhtautuu epäilevästi euribor-korkojen tulevaisuuteen.

– Se, mitä euribor edustaa ja mitkä ovat olleet sen taustarakenteet, on muuttumassa. Ihmettelen, että tästä ei kukaan puhu, Suutala sanoo Taloussanomille.

Euribor on määritelmän mukaan korko, jolla parhaaksi luokiteltava prime-pankki suostuu lainaamaan toiselle euroalueen prime-pankille rahaa. Euribor määrittelee euribor-raatiin osallistuvat yli 40 eurooppalaispankkia, joiden arvion pohjalta lasketaan rahan keskiarvohinta parhaiden pankkien välisille rahamarkkinoille. Parhaiden pankkien pitäisi teorian mukaan saada rahoitusta toisiltaan euribor-korolla.

Suutalan mukaan on syytä tarkastella historiaa, miten markkinakorot kuten heliborit ja euriborit syntyivät. Vielä 1980-luvun alkupuolella rahamarkkinat olivat säännellyt. Jos pankilla oli ylijäämää maksuliikenteessä, rahat talletettiin lähinnä keskuspankkiin.

– Keskuspankit halusivat tästä irti ja kannustivat pankkien välisten rahamarkkinoiden syntymiseen, Suutala sanoo.

"Älkää sijoittakotoisiin pankkeihin"

Koko rahoitusmaailma on ollut sekaisin investointipankki Lehman Brothersin kaatumisesta syyskuussa 2008. Pankit eivät luota toisiinsa, eivätkä entiset lainalaisuudet enää päde niin kuin ennen.

– Maailman johtajat päättivät, että maailma pelastetaan sillä, että pankkien väliset kytkökset katkotaan ja ketjureaktioita ehkäistään, Heikki Suutala sanoo.

– Pankkien likviditeettipuskurit pitää jatkossa olla rakennettu niin, että ne eivät ole tehtynä toisiin pankkeihin. Vuonna 2015 ennakoidaan, että lakisääteiset puskurit tulevat olemaan tämänkaltaiset. Toisiin pankkeihin sijoitettavaa rahaa jää vähemmän ja siitä pitää maksaa enemmän. Yhteiskunta kannustaa, että älkää pankit sijoittako toisiin pankkeihin.

Suutalan mukaan pankkien välinen lainaaminen on jo vähentynyt. Tähän asti euriborit ovat edustaneet tukkurahoituksen hintaa. Kunnossa oleva pankki on saanut tukkurahoitusta kymmeniä tai satoja miljoonia euroja yhdellä puhelinsoitolla euribor-hintaan.

Myös koivunlehtipankkeina tunnettua POP Pankki -ryhmää johtava Suutala sanoo, että markkinat toimivat koko ajan vähemmän kuten ennen. Nykyään pankit säilyttävät ylimääräisiä varojaan yhä useammin keskuspankissa tai vain yön yli toisessa pankissa.

– Muutama vuosi sitten euribor edusti aitoa syvää pankkien välistä markkinaa, mutta tällä hetkellä markkina on ohut ja todellinen kaupankäynti vähäistä varsinkin pitemmissä euriboreissa, Suutala sanoo.

Hän huomauttaa, että uuden sääntelyn vaikutuksesta pankkien välisestä lainarahasta tulee entistä kalliimpaa. Tämän pitäisi heijastua myös markkinakorkoihin.

"Todellisen viitekoronpitäisi heijastaa raaka-aineen hintaa"

Euribor on aiemmin kuvannut hyvin pankin todellista lyhyen tukkuvarainhankinnan hintaa. Kun sääntely kuivattaa pankkien välistä tukkurahoitusta, rahoituksen lähde täytyy tulla muualta.

Suurin osa lainoista rahoitetaan vähittäistalletuksilla. Rahan tukkumarkkinat ovat tukossa, ja paine pankkirahoituksesta on siirtynyt talletusmarkkinoille. Kun markkinakorot ovat painuneet ennätyksellisen alas, tallettajat eivät suostu laittamaan rahojaan pankkeihin alle euribor-hinnan.

– Vaikuttaa olevan luonnonlaki, että kun euriborit menevät lähelle nollaa, talletukset eivät jousta euriborin mukana vaan hirttäytyvät kiinni johonkin korkeampaan tasoon. Todellisen viitekoron pitäisi heijastaa lainan raaka-aineen hintaa, josta suurimman osan muodostavat talletukset, Suutala sanoo.

– Jos vain marginaalilla matalat korot korjataan, marginaalit ovat liian korkealla, kun korot alkavat nousta.

Suutalan mukaan pitäisi luoda uusi viitekorko, joka oikeasti kuvastaa pankin varainhankinnan hintaa. Miten ja millainen, siihen Suutalalla ei ole valmista vastausta. Asiaa pitäisi kuitenkin laajemminkin pohtia, hän sanoo.

– Mitä euribor oikeastaan tarkoittaa viiden vuoden päästä, kuuluu syvällisempi kysymys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?