Euribor-korot eivät vastaa enää määritelmäänsä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Oikeusjuttu paljastaa: Euribor on rikki

Nordea ja Handelsbanken ovat käyneet oikeutta kuntien kanssa lainamarginaaleista. Oikeuskäsittely voi paljastaa mielenkiintoisia asioita: miksi pankit ovat nostaneet kuntien lainamarginaaleja, vaikka samaan aikaan euribor-korot ovat laskeneet jatkuvasti?

­

28.12.2012 6:01 | Päivitetty 27.12.2012 14:26

Joulukuussa alkoi toinen osa kunnat vastaan pankit -lainamarginaalisaagassa. Pankkikonserni Nordean ja kuntien välisen oikeusjutun valmisteleva käsittely pidettiin Helsingin käräjäoikeudessa. Varsinaisen käsittelyn on määrä olla helmikuussa.

Saagan ensimmäinen osa kirjoitettiin samassa oikeusistuimessa viime keväänä. Tuolloin Handelsbanken voitti oman riitansa kuntien kanssa. Kunnat ovat valittaneet hovioikeuteen, ja pääkäsittely pidettäneen kesäkuussa 2013.

Oikeusjuttujen keskeinen asia liittyy siihen, onko pankeilla ollut oikeus nostaa kuntien lainamarginaaleja sen jälkeen, kun pankkien varainhankinnan kustannukset nousivat finanssikriisin takia.

Riidat ratkaistaan oikeusistuimissa, mutta Nordea vastaan kunnat -tapauksen tarkastelu paljastaa mielenkiintoisen seikan. Samaan aikaan kun Nordea on nostanut marginaaleja vedoten varainhankinnan korkeina säilyneisiin kustannuksiin, pankin euribor-paneelille lähettämät arviot markkinakorosta ovat olleet laskussa.

Miksi euriboritlaskevat?

Nordea ilmoitti kunta-asiakkailleen nostavansa lainamarginaaleja keväällä 2009. Rahan hinta oli kohonnut pankille, ja Nordea Suomi päätti siirtää hinnan asiakkailleen.

Nordea osallistui samaan aikaan euribor-korkojen määrittelyyn. Euribor on arvio siitä, millä hinnalla parhaaksi luokiteltu prime-pankki suostuu lainaamaan vakuudetonta rahaa toiselle prime-pankille. Euriborin määrittelee päivittäin yli 40 euroalueen pankkia, jotka jättävät arvionsa markkinakoroista. Varsinainen korko lasketaan arvioiden pohjalta.

Nordean arvio kolmen kuukauden euriborista oli 2,07 prosenttia helmikuun alussa 2009, ilmenee Euroopan pankkijärjestö EBF:n taulukoista. Kuun loppuun mennessä Nordean arvio korosta laski 1,83 prosenttiin. Maaliskuun lopussa Nordea arvioi kolmen kuukauden euriboriksi 1,51 prosenttia.

Jos varainhankinnan kustannukset nousevat, miksi euribor-korot laskevat?

Eikö Nordea oleprime-pankki?

Euribor-korkojen kehityksellä ei ole merkitystä pankin varainhankinnan kustannuksiin, eikä viitekorkojen laskeminen merkitse pankin varainhankinnan kustannusten vähentymistä, Nordeasta kerrotaan. Pankkien varainhankinnan hinta on sidottu viitekorkoon, jonka päälle lisätään vielä riskilisä eli marginaali.

Nordeasta kerrotaan, että viitekorko, useimmiten euribor, on pankille läpikulkukustannus. Viitekorkoa ei siis lasketa osaksi pankkien varainhankinnan kustannusta.

Vaikka varainhankinnan kustannukset nousevat, Nordean arvio euribor-koroista voi laskea. Euribor on kuitenkin määritelmällisesti rahan hinta, jolla parhaat pankit voivat lainata toisilleen vakuudetonta rahaa. Eikö Nordea lukeudu parhaisiin pankkeihin, vai onko euriborissa jotain perusteellisesti pielessä?

Euribor ei vastaaenää määritelmäänsä

The Banker-lehti valitsi Nordean vuoden pankiksi Länsi-Euroopassa. Monilla talousmittareilla Nordea kuuluu euroalueen vahvimpiin pankkeihin. Jos prime-pankkeja on Euroopassa, Nordea lukeutuu niihin.

Huomio kääntyykin euribor-korkoon. Vielä ennen finanssikriisiä viitekorko heijasti pankkien toisilleen lainaaman lyhyen rahan hintaa. Nyt tilanne on toinen. Enää euribor ei kerro pankkien välisten lainamarkkinoiden todellisuudesta.

Nordeasta kerrotaan, että euribor-korot edustavat euroalueen parhaaksi luokiteltujen pankkien lainarahan keskiarvohintaa, jonka päälle lisätään riskilisä. Teorian mukaan parhaiden pankkien pitäisi saada lainaa toisilta prime-pankeilta kuitenkin pelkällä euribor-hinnalla.

Nykyään euriboriin vaikuttaa Euroopan keskuspankin (EKP) korkopolitiikka. EKP on laskenut ohjauskorkoaan ennätyksellisen alas. Lisäksi EKP on pumpannut pankkeihin halpaa rahaa. Euroalueen keskuspankin toimien seuraukset eivät ole kuitenkaan laskeneet pankkien varainhankinnan kustannuksia.

Enää edes parhaat pankit eivät saa rahoitusta ilman riskilisää. Nordea ja Handelsbanken nostivatkin kuntien lainamarginaaleja, koska niiden omat riskilisät kasvoivat.

Euribor-korkojen lasku on kuitenkin jatkunut. Korot eivät siten vastaa enää määritelmäänsä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?