Euroalueen kuluttajaluottamus kohosi kolmen vuoden pohjista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroalue toipumassa taantumasta jo ensi vuonna?

Euroalueen kuluttajaluottamus vahvistui joulukuussa, mikä vihjaa, että yhteisvaluutta-alue voisi toipua taantumasta ensi vuonna.

Euroalueella mellakoitiin vuonna 2012. Tuoko vuosi 2013 jo parempia näkymiä?­

20.12.2012 18:01 | Päivitetty 20.12.2012 18:11

Euroalueen kuluttajaluottamus vahvistui joulukuussa, mikä vihjaa, että yhteisvaluutta-alue voisi toipua taantumasta ensi vuonna.

Euroopan komission keräämä kuluttajaluottamusindeksi nousi joulukuussa lukuun -26,6, kun marraskuussa mittari oli luvussa -26,9. Tänään julkistettu luottamusluku pohjautuu ennakkotietoihin.

Luottamusindeksi laski viime kuussa alimmilleen kolmeen ja puoleen vuoteen, kun kuluttajien tulevaisuuden uskoa koettelivat taantuma ja ennätyskorkea työttömyys.

Ekonomistit odottivat uutistoimisto Bloombergin keräämässä ennusteessa kuluttajaluottamuksen nousevan -26,5 pisteeseen.

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi arvioi maanantaina, että pankin joukkovelkakirjojen osto-ohjelmat ja pankkivalvonnan luominen voivat edistää euroalueen talouden toipumista ensi vuoden toisella puoliskolla. Euroalueen yleistä talousluottamusta mittaava indeksi kohosi yllättäen marraskuussa.

Yhteisvaluutta-alueen työttömyys on silti historiallisen korkealla, 11,7 prosentissa. Alue on myös vaipunut toiseen taantumaan neljään vuoteen. EKP alensi joulukuun alussa suhdanne-ennusteensa näkymiä ja odottaa nyt euroalueen talouden supistuvan 0,5 prosenttia tänä vuonna ja 0,3 prosenttia ensi vuonna.

Komission on tarkoitus julkistaa kuluttajaluottamuksen lopulliset luvut joululomien jälkeen 8. tammikuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?