Joulukuusen ostaja voi säästää täällä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin säästät kuusikaupassa selvää seteliä

Kuvituskuva
Julkaistu: 20.12.2012 13:15, Päivitetty 20.12.2012 13:15

Joulupuiden hinnat vaihtelevat Suomessa runsaasti sen mukaan, mistä päin maata puun ostaa. Hintaan vaikuttaa suuresti sekin, onko puu koti- vai ulkomainen.

Kotimaisesta joulukuusesta pyydetään tänä vuonna keskimäärin 40–45 euroa, arvioi Joulupuuseura. Ulkomaisen parimetrisen puun voi saada alle 20 eurolla.

– Pääkaupunkiseudulla kuuset ovat kaikista kalleimpia. Tarkkoja lukuja ei ole, mutta kyllä pääkaupunkiseudulla suomalaisen puun keskihinta on varmasti viisikymppiä, sanoo Joulupuuseuran puheenjohtaja Hanna Holma.

Holman mukaan myös muissa isommissa kaupungeissa hinnat ovat samaa tasoa.

– Sitten kun mennään pohjoisempaan ja maaseutupitäjiin, siellä hinta voi olla kolmenkympin paikkeilla, 30–40 euroa, Holma sanoo.

Ulkomainen puuon halvempi

Ulkomaiset tuontipuut ovat usein huokeampia kuin kotimaiset.

Esimerkiksi Vantaan Bauhaus-tavaratalossa myydään tanskalaisia tavallisia kasvatettuja metsäkuusia 15–19 eurolla kappale, pituudesta riippuen. Tanskalainen pihtakuusi maksaa Bauhausissa 25–39 euroa. Lyhimmät kuuset ovat 1,5-metrisiä ja pisimmät noin 2,5-metrisiä.

Puutarhaketju Plantagenilla puolestaan virolainen metsäkuusi maksaa 12–39 euroa pituusvälillä 1,5–2,5 metriä. Tanskalainen jalokuusi maksaa Plantagenilla 25–79 euroa samoilla pituusvaihtoehdoilla.

Millä kalliimmat kotimaiset puut kilpailevat ulkomaisia haastajia vastaan?

– Laadulla ja ympäristöystävällisyydellä, sanoo Joulupuuseuran Holma.

Holman mukaan kotimaisissa puissa käytetään vähemmän torjunta-aineita ja kuljetusmatkat ovat lyhyemmät.

– Suomalaisilla on myös pikkuisen erilaiset mieltymykset kuin esimerkiksi keskieurooppalaisilla. Me haemme sellaista vähän kapeampaa ja tuuheampaa puuta, Keski-Euroopassa leveämpiä ja harvempi- ja paksumpioksaisia.

Suomessa yleisin joulupuu on Holman mukaan kuusi, muualla pihta.

Metsäkeskuksen johtava aluekehitysasiantuntija Markku Granander uskoo, että kysyntää on erilaisille puille.

– Varmasti on hyvä, että on vaihtoehtoja. Osa haluaa sen huokeimman ja osa haluaa noudattaa perinteitä. Vähän samanlaista keskustelua käytiin 15 vuotta sitten, kun muoviset joulukuuset tulivat Suomen markkinoille, Granander sanoo.

Grananderin mukaan suomalaisten kuusimieltymykset ovat kuitenkin muuttuneet viimeisimpien 15 vuoden aikana.

– Aiemmin haettiin metsästä niin sanotuin metsähoidollisin perustein se vähän heikompi alle jäänyt kuusi. Nykyään halutaan leikattua ja muotoiltua puuta.

Maaseudullapienemmät hinnat

Entä jos ostaja haluaa suomalaisen puun? Kuinka kauas kuusenhakijan pitää lähteä esimerkiksi pääkaupunkiseudulta, jotta kotimaisen puun hinnassa säästää vaikka kympin tai pari?

– Tarkkoja paikkakuntia ei pysty sanomaan, tai joku myyjä voi soittaa, että en minä niin halvalla myy. Kunhan on sellaista maaseutua.

Holman mukaan kuusiostoksilla voi joskus säästää myös niin, että hakee puun suoraan tilalta.

Kuusikaupassa pyöriikymmeniä miljoonia

Joulupuuseura arvioi kotimaisia joulupuita olevan kaupan noin 700 000–800 000 kappaletta. Kotimaisia joulukuusia myydään tänä vuonna noin 35 miljoonan euron arvosta.

Metsäkeskuksen Markku Granander uskoo, että vaikka joulupuiden kasvatuksen kansantaloudellinen merkitys ei ole kovin suuri, voi se olla yksittäiselle yrittäjälle merkittävä tulonlähde.

Joulupuuseuran mukaan joulupuiden kasvatus on Suomessa ammattimaistuva ja kasvava ala. Kasvattajia arvioidaan olevan Suomessa noin 600. Myydyistä puista noin puolet on seuran arvion mukaan joulupuiksi kasvatettuja ja loput luonnonkuusia.

Kotimaisten puiden lisäksi joulukuusia tuodaan jonkin verran Suomen ulkopuolelta.

Tuoreimmat osastosta