Kuulostaako Porschen vedätys tutulta: "Emme aio ostaa tätä yhtiötä"

Autonvalmistaja Porschen entistä toimitusjohtajaa Wendelin Wiedekingiä ja entistä rahoitusjohtajaa Holger Härteriä syytetään osakekurssien manipuloimisesta. Stuttgartilainen syyttäjä jätti kanteen tänään keskiviikkona.

19.12.2012 13:38 | Päivitetty 19.12.2012 13:38

Syytteen mukaan Wiedeking ja Härter manipuloivat osakemarkkinoita vuonna 2008, kun Porsche yritti hankkia määräysvallan autonvalmistaja Volkswagenissa (VW). Valtausyritys epäonnistui lopulta.

Porschen johtajat vedättivät sijoittajia, kun he kertoivat julkisesti, ettei yhtiöllä ole aikeita ostaa Volkswagenia, syyttäjä arvioi. Vuoden 2008 lokakuussa Porsche paljasti suunnitelmansa ostaa VW.

Saksan poliisin tutkimusten mukaan Wiedeking ja Härter olivat päättäneet jo helmikuussa 2008, että Porsche kasvattaa omistusosuutensa VW:ssä 75 prosenttiin vuoden 2009 tammi-maaliskuuhun mennessä, syyttäjän edustaja Claudia Krauth kertoi.

Syyttäjän mukaan Porschen ostosuunnitelmien kiistämiset saivat sijoittajat myymään lyhyeksi VW:n osakkeita. Tämä tukaloitti entisestään VW:n rahoitusasemaa. Syyttäjän mukaan Porsche puolestaan alkoi varmistella valtausyritystään haalimalla VW:n osakkeiden osto-optioita maaliskuusta 2008 lähtien.

Porschen ja Volkswagenin yhdistyminen kariutui lopulta yhtiöiden välisiin oikeuskiistoihin viime vuonna. Porschen nykyinen johto oli haluton kommentoimaan kiistaa.

Syyttäjien mukaan Wiedekingiin ja Härteriin kohdistuneet syytteet luottamusaseman väärinkäyttämisestä on sen sijaan peruttu.

Wiedeking ja Härter kiistivät käyttäneensä luottamusasemaansa väärin. Johtajakaksikon lakimiesten mukaan syytteet peruttiin, koska niitä tukevaa todistusaineistoa ei löytynyt. Wiedekingin ja Härterin lakimiesten mukaan myöskään uudet syytteet manipuloinnista eivät tule pitämään.

Porsche-yhtiötä vastaan on nostettu myös siviilioikeudellinen kanne Saksassa. Siinä Porschelta vaaditaan neljän miljardin euron korvauksia. Vastaavia oikeuskiistoja on vireillä myös Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?