Ikeaa syytetään Karjalan ikimetsien kaatamisesta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Luonto-Liitto: Ikea käyttää huonekaluissaan Karjalan ikimetsää

Huonekalujätti Ikeaa syytetään Venäjän Karjalan aarniometsien hakkuista. Luonto-Liiton aktiivit kartoittivat syksyllä Karjalan metsiä yhteistyössä venäläisviranomaisten kanssa. Alueella kerrotaan kaatuvan jopa 400-vuotiasta ikimetsää.

18.12.2012 17:45 | Päivitetty 18.12.2012 17:36

Ruotsalainen Ikea ja sen tytäryhtiö Swedwood kaataa huonekaluihinsa Venäjän Karjalan ainutlaatuista ikimetsää, syyttää Luonto-Liitto blogissaan.

Laajat metsäalueet ovat jääneet Karjalassa suojelematta, vaikka alueella on metsää, jollaista ei juuri enää ole muualla Pohjois-Euroopan alueella.

Ikea vakuuttaa verkkosivuillaan toimivansa vastuullisesti metsähakkuissa. Yhtiön omien sanojensa mukaan tarkoituksena on "kartoittaa metsät, joilla on erityistä suojeluarvoa, ja suojella niitä".

Metsiä parturoidaan kuitenkin kiihtyvään tahtiin, kuten Luonto-Liiton julkaisemista kuvista käy ilmi. Swedwoodin rekat kuljettavat jatkuvasti arvopuuta alueelta eteenpäin.

Ruotsalainen Skydda Skogen -järjestö onkin arvostellut ahkerasti Ikeaa.

Järjestö muun muassa lähetti keväällä Ikean pääkonttoriin palan 400-vuotiasta puutukkia haastattelupyynnön kera. Palan kerrottiin olevan Swedwoodin kaatamasta puusta.

Ikea kuitenkin vetoaa Karjalasta tulevan puun FSC-sertifikaattiin, jonka pitäisi taata hakkuiden vastuullisuuden ja kestävyyden.

Skydda Skogenin mukaan sertifikaatit ovat yhtä tyhjän kanssa. Järjestö on luovuttanut Ikealle 180 000 henkilön allekirjoittaman vetoomuksen hakkuiden lopettamiseksi Venäjän Karjalassa.

Allekirjoittajien joukossa on ruotsalaisten lisäksi muun muassa saksalaisia, ranskalaisia, espanjalaisia ja belgialaisia henkilöitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?