Pääluottamusmies: Accenturelle siirtyneet nokialaiset pettyivät Oulussa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Accenturen ex-nokialaisten "fiilikset ovat todella pettyneet"

Julkaistu: 18.12.2012 17:14, Päivitetty 18.12.2012 16:39

Konsulttiyhtiö Accenturen irtisanomiset olivat pettymys yhtiön palvelukseen viime vuonna siirtyneille matkapuhelinyhtiö Nokian entisille työntekijöille, kertoo Accenturen Oulun pääluottamusmies Markku Muotka.

– Fiilikset ovat todella pettyneet Oulun osalta. Accenturella oli puolitoista vuotta aikaa löytää yhtiön sisällä uusia tehtäviä entisille nokialaisille, mutta se ei onnistunut, sanoo Accenturen Oulun pääluottamusmies Markku Muotka.

– Viime vuonna esitettiin monia hankkeita mitkä olisivat voineet olla mahdollisia, mutta niistä ei toteutunut yksikään.

Accenture ilmoitti tänään yt-neuvotteluidensa päätteeksi, että yhtiö irtisanoo Suomesta yhteensä 275 työntekijää ja lomauttaa 24. Oulun toiminnot Accenture lopettaa kokonaan.

Oulun toimintojen lakkautus merkitsee lähtöä jokaiselle yksikön 135 työntekijälle. He ovat kaikki entisiä nokialaisia.

Muotka arvioi, että yt-neuvotteluissa päästiin kuitenkin tyydyttävään lopputulokseen, kun ottaa huomioon vaikean neuvottelutilanteen, jossa koko Oulun yksikköä oltiin lopettamassa.

– Saimme neuvoteltua, että työnantaja tarjoaa irtisanotuille tukipaketteja, työvoimakoulutusta, työnhakuvalmennusta ja jossain määrin tukea yritysten perustamiseen. Neuvottelut käytiin ihan hyvässä ja rakentavassa hengessä.

Muotkan mukaan Oulun työntekijöitä ei ollut mahdollista siirtää muihin yksiköihin, koska yt-neuvottelut koskivat muitakin paikkakuntia.

Accenturen palvelukseen entisiä nokialaisia jää edelleen muihin Suomen yksiköihin. Viime vuonna Nokialta siirtyi Accenturelle kaikkiaan 1200 työntekijää Helsingin, Tampereen, Oulun ja Salon yksiköihin.

”Oulun koulutettu työvoimamahdollisuus yrityksille”

Edunvalvontapäällikkö Jouko Malinen Uudesta Insinööriliitosta sanoo, että laajat irtisanomiset tekevät työllistymisen vaikeaksi Oulussa.

– Siellä on niin paljon korkeasti koulutettuja insinöörejä, että työpaikat alkavat olla aika tiukassa. Täytyy toivoa, että tulisi tällaisia Huawein kaltaisia yrityksiä, jotka näkisivät sen mahdollisuutena, jota käyttää.

Kiinalainen verkkolaitteiden ja mobiililaitteiden valmistaja Huawei ilmoitti aiemmin tässä kuussa perustavansa Suomeen sata henkeä työllistävän tutkimuskeskuksen.

Malinen kertoo, että tällä hetkellä UIL:ssä odotetaan mielenkiinnolla ensi vuonna 17. tammikuuta ilmestyvää Suomen ICT -klusteri 2015 -työryhmän julkaisua.

Työ- ja elinkeinoministeriön asettaman, Pekka Ala-Pietilän johtaman työryhmän tehtävänä on valmistella strategia alan äkillisen rakennemuutoksen vaikutusten lievittämiseksi sekä tieto- ja viestintäteknologiatoimialan uudistamiseksi ja kilpailukyvyn edistämiseksi.

– Työryhmästä on kovia odotuksia. Oulu on varmaan sellainen alue, joka erityisesti kaipaa lisää panostusta. It-ala on tuonut ja tulee tuomaan Suomen nousuun ratkaisevan panostuksen tulevaisuudessa, ei meidän kannata sitä hukata, Malinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?