Lainakatto vie monet pysyvästi vuokralle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Jos suku ei maksa, moni jää ikiajoiksi vuokralle

POP Pankin johtajan Timo Hulkon mukaan kaavailtu lainakatto vie merkittävän osan yhdestä sukupolvesta pysyvästi pois omistusasuntomarkkinoilta. Ensiasuntoon on varaa lähinnä niillä, joilla vanhemmat ja suku auttavat.

12.12.2012 15:33 | Päivitetty 12.12.2012 15:33

POP Pankin johtaja Timo Hulkko ja POP Pankkiliiton toimitusjohtaja Heikki Suutala arvostelivat tänään pankin kansalaissuhdanteen julkistamistilaisuudessa sitä, että pankkisääntely tulee nyt huonoon aikaan kiristäen luotonantoa ja syöden talouskasvua.

– Pankin on helpompi täyttää lakisääteiset vaateet, jos se supistaa luotonantoa, Suutala huomauttaa.

Suutala uskoo, että päättäjät eivät ole ottaneet tarpeeksi hyvin huomioon sitä negatiivista vaikutusta, mikä tulevalla sääntelyllä on talouteen.

– Talous pitäisi saada kasvuun, mutta sääntely tulee ajoituksellisesti hankalana, se vaikuttaa miinusmerkkisesti bruttokansantuotteeseen, Suutala sanoo.

Sääntelyn aiheuttama muutos on hänen mukaansa hyvin iso.

– 80-luvulla vapautettiin rahamarkkinat. Nyt on menossa saman suuruusluokan muutos, jossa kahlitaan rahamarkkinat uudestaan.

Ensiasunto vaatii varakkaita vanhempia

Yleismaailmallisen ja eurooppalaisen pankkisäätelyn päälle on tulossa vielä kotimaista säätelyä pankkiveroineen ja lainakattoineen.

– Pankkiveron viesti pankeille on, että pienentäkää luotonantoa. Asuntolainojen 80–90 prosentin enimmäisluototusaste pienentää sekin luotonantoa. Lisäksi tehty malli on epäoikeudenmukainen, Suutala sanoo.

Hulkon mukaan luototusasteen rajoittaminen (eli 10-20 prosentin omarahoituksen vaatiminen) jättää ensiasunnon ostajiksi lähinnä ne, jotka voivat saada rahaa tai rahoitusta vanhemmiltaan tai suvultaan.

Iso prosentti jää poisomistusasuntopolulta

Sen sijaan osa nuorista, jotka olisivat aiemmassa tilanteessa hankkineet omistusasunnon, eivät siihen nyt pysty.

– Ensiasunnon ostajista voisi arvella, että se on kaksinumeroinen prosenttiluku, joka jää tulematta (omistusasuntomarkkinoille), Hulkko sanoo.

Kun asuntolainan saanti ei onnistu, niin nuoret siirtyvät vuokra-asuntomarkkinoille. Hulkon mukaan vuokrat eivät ainakaan laske, sillä vuokra-asuntoja on jo nytkin vähemmän kuin mitä niihin on tarvetta. Hän ei myöskään usko, että ensiasuntoon säästäminen olisi vuokralaisena helppoa.

– Tästä voi tulla pysyvä ilmiö. Merkittävä osa yhdestä sukupolvesta jää pysyvästi pois omistusasumismarkkinoilta, hän arvioi.

Kovat marginaalit tyrehdyttävät lainahalua

Hulkko muistuttaa myös, että pankkien lainamarginaalit uusissa lainoissa ovat kasvaneet ja uusluotonanto on olennaisesti kalliimpaa. Myös se tyrehdyttää nuorten lainanottamisintoa.

Suutalan mukaan pankit eivät ole välttämättä muuttaneet luotonmyöntökriteereitään. Hänen mukaansa on kuitenkin selvää, että lainaa ottaessa ei voi enää laskea sen varaan, että reaalitulot tästä nousisivat.

– Lähivuosina ei voi laskea reaalitulojen nousuun, vaan jopa laskuun, hän sanoo.

Tuloihin sidottu laina olisi parempi

Suutalan mukaan tuloihin sidottu asuntolaina (loan to income) olisi parempi ja oikeudenmukaisempi vaihtoehto asuntovelkaongelmiin kuin asunnon vakuusarvoon sidottu laina (loan to value), jolle olisi asetettu lainakatto.

– Siinä katsottaisiin käytettävissä olevia tuloja suhteessa lainan määrään, jolloin laina olisi kohtuukokoinen luotonsaajalle, Suutala sanoo.

Suutalan mukaan tuloihin sidotulla asuntolainalla olisi yhtä lailla makrotaloudellinen vaikutus kuin lainakatollakin. Se hillitsisi kulutusta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?