Kasvu alkaa ongelmista

Globaalit megaongelmat pakottavat keksimään asioita, jotka synnyttävät uuden talouskasvun.

12.12.2012 14:39 | Päivitetty 12.12.2012 14:40

Taloudessa on edessä hitaan kasvun aika, mahdollisesti jopa suuri romahdus. USA:n ja Euroopan valtavat velkataakat antavat perusteen pessimistiselle tulevaisuudenkuvalle.

Synkän tien vaihtoehtona on kuitenkin myös valoisampi polku, joka voi aueta yllättävänkin nopeasti. Yllätys se olisi siksi, että talouden käänteet ovat aina odottamattomia.

Uuden kasvun mahdollisuus piilee muun muassa siinä, että maailmassa on näkyvissä kiitettävän paljon valtavia ongelmia. Ilmastonmuutos puskee päälle, öljyvarat hupenevat, energian hinta nousee ja väestö ikääntyy.

Megaongelmiin suhtaudutaan monella tavalla. Osa kieltää niiden olemassaolon, koska ne häiritsevät omaa elämää. Toiset etsivät työkalupakistaan sopivia kieltolappuja, joilla ongelmia voisi rajoittaa. Hedelmällisin tie on kuitenkin etsiä ratkaisuja, jotka toimivat uudessa tilanteessa.

Monet kansainväliset suuryritykset ovat valinneet hedelmällisimmän tien. Jotkut yritykset investoivat suuria summia uusiin energiaratkaisuihin, vähemmän saastuttaviin liikennemuotoihin, ekologiseen rakentamiseen ja ikääntyvien ihmisten palveluihin. Yritykset eivät tee investointeja viherpesun tai yhteiskuntavastuun vuoksi, vaan rahan takia. Ne tietävät, että suurimmat ongelmat synnyttävät suurimpia voittoja.

Monet suuret ongelmat ovat jo nyt niin selkeästi näkyvissä, että vauhti niiden ratkaisemiseksi kiihtyy. Valtiot joutuvat investoimaan ratkaisuihin siksi, että niiden tekemättä jättäminen johtaa jopa megaluokan mellakoihin.

Hiljalleen myös yhä useammat kotitaloudet alkavat valita tuotteita, joihin megaongelmat ovat vaikuttaneet jollain tavalla. Monet toimivat niin vapaehtoisesti, koska uudet innovaatiot tuottavat kuluttajille fiksumpia tuotteita. Valtio puolestaan voi kannustaa lähitulevaisuudessa ihmisiä yhä enemmän fiksuun kuluttamiseen vero-ohjauksella.

Innovaatiot ovat kuitenkin tässä tärkeämpi ratkaisu kuin verot. Innovaatiot synnyttävä oivalluksia, jotka ovat ihmisten mielestä oikeasti kiinnostavia. Niistä syntyy kasvuvoima, joka voi työntää hiipuvan koneen kovaan vauhtiin.

Älystä tulee suurin pula

Todennäköisesti käytämme jo 10 vuoden päästä arjessa asioita, joista emme osaa nyt uneksiakaan. Tuskin kukaan kuvittelee, että kehitys loppuu iPadiin. Samalla tavoin on mahdollista, että joistakin nykyisistä tottumuksistamme on tullut asioita, joita aivan pienimmät pitävät urbaanilegendoina.

Olisi suorastaan erikoista, jos nuo innovaatiot eivät synnyttäisi myös uutta kasvua. Sen sijaan ei ole itsestään selvää, että Suomi olisi uuden kasvun suurimpia hyötyjiä. Vain pieni osa yrityksistämme on nähnyt megatrendit ja vielä pienempi osa on luottanut näkemäänsä. On nimittäin paljon helpompi kirjoittaa kolumni megatrendien kasvusta kuin investoida miljoonia rahaa, että saisi ehkä muutaman vuoden päästä rahan takaisin uusien keksintöjen synnyttämästä kasvusta.

Siksi valtion pitäisi tehdä kaikkensa, että keksintöihin sijoittavia ihmisiä ja yrityksiä ei rangaistaisi, jos he sattuvat keksinnössään myös onnistumaan.

Nyt Suomi rankaisee onnistujia monia Euroopan maita kovemmalla kädellä. Tämä voi johtaa siihen, että yhä useammat yritykset siirtävät aineettomien oikeuksiensa salkun maahan, jossa niiden tuottoa ei veroteta yhtä ankarasti.

Vähäpätöiseltä kuulostava kysymys on jatkossa todennäköisesti yhä suurempi asia. Älyyn perustuvassa maailmassa yhä suurempi osa tuloista tulee patenteista ja muista aineettomista oikeuksista. Olemme tottuneet siihen, että vauraus syntyy koneilla ja pääomalla. Muskeleiden merkitys vähenee kuitenkin jatkossa, kun aivot ottavat paikkansa tärkeimpänä lihaksena.

Siksi Suomen pitäisi keskittyä miettimään yhä tarkemmin, miten se houkuttaa maahan aivoja ja pitää kiinni nykyisistä. Älystä tulee nimittäin yhä suurempi niukkuustekijä äly-yhteiskunnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?