Swiss Re: Ensi vuonna vakava taantuma 30 prosentin todennäköisyydellä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Raju taantuma uhkaa: todennäköisyys 30 %

Maailman toiseksi suurin vakuutusyhtiö Swiss Re varoittaa, että sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa on ankaran taantuman uhka. Eilen talousennusteensa julkaissut Swiss Re arvioi, että taantuma voi koittaa 30 prosentin todennäköisyydellä.

12.12.2012 8:24 | Päivitetty 12.12.2012 8:23

Maailman toiseksi suurin vakuutusyhtiö Swiss Re varoittaa, että vakavan taantuman uhka on sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa suuri. Sveitsiläisvakuuttajan mukaan taantuman todennäköisyys Atlantin valtameren molemmin puolin on ensi vuonna noin 30 prosenttia.

Perusennusteen mukaan taloudellinen toimeliaisuus lisääntyy sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa maltillisesti ensi vuonna, vuotuisen talouskatsauksensa eilen julkaissut Swiss Re arvioi. Yhdysvaltain talouden vakuutusyhtiö arvioi kasvavan ensi vuonna 2,5 prosenttia ja euroalueen bruttokansantuotteen 0,4 prosenttia.

Taantumaskenaariossa euroalue on avainasemassa. Jos talousuudistusten toimeenpano takkuaa, se voi suistaa talous-, pankki- ja rahapoliittisen yhteistyön hitaan kehityksen raiteiltaan, katsauksessa varoitetaan.

Yhdysvalloissa ongelmana on niin sanottu talousjyrkänne, jonka pelätään ajavan maan taantumaan ensi vuonna. Talousjyrkänne viittaa vuoden alussa Yhdysvaltoja uhkaavaan rahapolitiikan äkkikiristymiseen. Lisäksi Swiss Re pelkää, että Kiinan talous ei kasva odotetusti ja Japanin talouden elpyminen hyytyy.

Swiss Re:n taantumaskenaariossa euroalueen talous alkaa kasvaa vasta vuoden 2014 jälkipuoliskolla. Vakuutusyhtiö näkee kuitenkin kymmenen prosentin mahdollisuuden sille, että talouskasvu nopeutuu euroalueella perusennustetta kovemmaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?